Paslėptas incidentas: „Tesla“ gamykloje robotas sužeidė darbuotoją perdūręs jį savo „žnyplėmis“

2023 12 29 10:24

Milžiniškoje bendrovės gamykloje Teksase „Tesla“ inžinierių sužeidė robotas, kuris jį prispaudė prie sienos, rašo skynews.com. Incidentas įvyko prieš dvejus metus, tačiau iki šiol nebuvo paviešintas.

Paslėptas incidentas: „Tesla“ gamykloje robotas sužeidė darbuotoją perdūręs jį savo „žnyplėmis“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Du liudininkai pasakojo JAV technologijų svetainei „The Information“, kad robotas „įkišo žnyples“ į vyro nugarą bei ranką, dėl ko iš šių vietų plūstelėjo kraujas.

Kitam darbuotojui paspaudus avarinio stabdymo mygtuką, inžinieriui pavyko ištrūkti iš roboto gniaužtų ir jis nukrito į metalo laužui surinkti skirtą lataką, „palikdamas už savęs kraujo pėdsaką“, pasakojo vienas iš liudininkų.

Incidentas įvyko, kai inžinierius programavo programinę įrangą, valdančią robotus, kurie iš aliuminio pjauna automobilių dalis, pranešė „The Information“.

Du robotai buvo išjungti, tačiau trečiasis netyčia liko įjungtas. Atlikdamas įprastus judesius, jis sugavo darbuotoją savo žnyplėmis.

Po 2021 m. įvykusio incidento faktą liudiją „Tesla” priežiūros institucijoms pateiktas įrašą apie sužalojimą. Jame buvo nurodyta, kad sužalojimo tipas yra „plėštinė, pjautinė arba durtinė žaizda“, o „priežastinis objektas“ – robotas.

Visgi nėra aišku, ar jos sureagavo – kaip nurodo leidinys „Fortune“, Federalinė darbuotojų saugos ir sveikatos administracija, atsakinga už darbo vietų saugą, 2021-2022 m. „Tesla“ gamyklą Ostine, Teksaso valstijoje tikrino tik kartą per metus.

Tuo tarpu, kitoje „Tesla“ gamykloje Fremonte, Kalifornijoje, 2021 ir 2022 m. atlikta po devynis saugos patikrinimus, o 2023 m. gamykla tikrinta keturis kartus.

Kartais incidentai baigiasi mirtimi

Šių metų rudenį buvo pranešta apie mirtiną incidentą Pietų Korėjoje, kai robotas mirtinai sutraiškė žmogų, nes nesugebėjo jo atskirti nuo maisto dėžių, kurias tvarkė.

Kaip informavo BBC, incidentas įvyko, kai keturiasdešimtmetis robotikos įmonės darbuotojas tikrino robotą.

Roboto ranka, supainiojusi vyrą su daržovių dėžute, griebė jį ir prispaudė kūnu prie konvejerio juostos, sutraiškydama veidą ir krūtinę, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Jis buvo išgabentas į ligoninę, bet vėliau mirė.

Pasak „Yonhap“, robotas buvo atsakingas už dėžių su paprikomis kėlimą ir jų perkėlimą ant padėklų.

Vyras tikrino roboto jutiklių veikimą prieš lapkričio 8 d. numatytą bandomąjį važiavimą pipirų rūšiavimo gamykloje Pietų Gjongsango provincijoje, priduria agentūra, cituodama policiją.

Iš pradžių bandymas buvo numatytas lapkričio 6 d., tačiau dėl roboto jutiklio problemų jis buvo atidėtas dviem dienoms, rašo BBC.

Nors incidentai, kai robotai mirtinai sužaloja žmogų reti, pirmasis toks įvykis užfiksuotas beveik prieš 45 metus.

Pirmuoju žmogumi, žuvusiu nuo roboto rankos, laikomas amerikietis „Ford“ gamyklos darbuotojas Robertas Nicholas Williamsas. Jaunas vyras žuvo 1979 m. sausio 25 d. po industrinio roboto rankos padarytų sužalojimų.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras