Už dešimtmečio vėžiui gydyti naudosime robotą gyvatę?

2023 01 29 17:01

Ekspertai teigia, kad robotas, imituojantis gyvatės lankstumą, 10 metų begyje galėtų būti naudojamas vėžio chirurgijoje.

Nuotoliniu būdu valdomas robotas, pavadintas COBRA, anksčiau buvo naudojamas reaktyvinių lėktuvų inžinerijoje ir atominėse elektrinėse.

Dabar robotą sukūręs Notingemo universitetas užsitikrino finansavimą, kad šis robotas taptų pirmuoju tokio pobūdžio robotu Jungtinėje Karalystėje, praneša BBC.

„Mes pradėjome pirmuosius bandymus, siekdami išsiaiškinti, ar robotas gali atlikti chirurgines procedūras“, – teigė profesorius Dragos Axinte.

Mokslininkai, bendradarbiaujantys su „Rolls-Royce“, sakė, kad užsitikrino Inžinerijos ir fizinių mokslų tyrimų tarybos finansavimą, kad COBRA būtų pritaikytas naudoti chirurgijoje – konkrečiai gerklės vėžio ir traumų chirurgijoje.

Jie teigė, kad šiuo metu tokios medicininės procedūros atliekamos endoskopinėmis priemonėmis, tačiau COBRA galėtų suteikti chirurgų komandoms daugiau vikrumo, tikslumo ir didelės raiškos vaizdų.

Prof. D.Axinte, kuris vadovauja komandai, sakė: „Gyvatės pagal apibrėžimą yra lieknos, todėl naudojant paprastą vairalazdę galima labai lengvai manevruoti. Į mus kreipėsi keli chirurgai iš Lesterio ligoninės dėl šios technologijos pritaikymo medicinos srityje.“

Robotas gali būti pritaikomas keliose srityse – iki šiol gyvatės technologija buvo naudojama inžinerijoje, patekimui į variklius.

Kaip ir tikri ropliai, 5 m ilgio, itin lieknas robotas, kurio storis prilygsta pieštuko storiui (9 mm skersmens), gali lengvai šliaužti per ankštas erdves ir aplenkti siaurus posūkius saugai svarbiose mašinų dalyse, kurių dėl miniatiūrinių mastelių ir nepalankių vietų žmogui fiziškai neįmanoma apžiūrėti ar suremontuoti visiškai neišardžius, rašoma universiteto pranešime žiniasklaidai.

Gyvatė-robotas gali būti įvairaus pločio, jos viduje yra tuščiavidurė ertmė, per kurią galima tvirtinti įvairius įrankius ar instrumentus.

Preliminarius COBRA naudojimo medicinoje tyrimus atliko Lesterio universitetinės ligoninės ausų, nosies ir gerklės chirurgas konsultantas ir robotų chirurgas daktaras Oladejo Olaleye.

Robotas buvo išbandytas su žmogaus manekenu su tikslu per burną pasiektų sunkiai pasiekiamas gerklės užpakalinės dalies vietas.

Didelės raiškos kamera užtikrino puikų gerklės vaizdą, rodomą operaciniame ekrane.

„Tikimės, kad, pasiekus aiškų gerklės ir balso skydelio vėžio vaizdą, bus galima visiškai pašalinti navikus ir sumažinti skausmą, greičiau grįžti iš ligoninės, pagerinti pacientų išgyvenamumą ir reabilitaciją“, – teigė O.Olaleye.

Keletas jau egzistuojančių chirurgijai skirtų robotų yra didžiuliai aparatai, nepritaikyti mažoms žmogaus kūno ertmėms naršyti. COBRA, palyginti, yra labai kompaktiškas ir nešiojamas, todėl jo galimybės atsiveria krūtinės ląstos, skrandžio ir žarnyno bei gerklės operacijoms.

Tolesni COBRA žingsniai – eilė patvirtinimo tyrimų prieš atliekant klinikinius tyrimus, kad roboto dizainas būtų pritaikytas medicinos praktikoje.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras