„Boston Dynamics“ vaizdo įraše – įspūdingi roboto sugebėjimai

2023 01 22 10:16

„Boston Dynamics“ niekada nenuvilia, kai išleidžia vaizdo įrašą, kuriame parodo naujas savo humanoidinių robotų galimybes. Naujausiame iš jų „Atlas Gets a Grip“ robotas imituojamoje statybų aikštelėje atlieka daugybę naujų judesių, rašo „The Robot Report“.

Robotas atlieka sudėtingus parkūto judesius / „Boston Dynamics“
Robotas atlieka sudėtingus parkūto judesius / „Boston Dynamics“

„Atlas“, naudodamasis rankose esančiu griebtuvu, paima ir panaudoja mediną lentą, kad sukurtų sau tiltą ant pastolių. Tada jis paima įrankių maišą, užbėga ant pastolių, apsisuka ir meta įrankių maišą į kitą vietą.

Bendrovė „Boston Dynamics“ teigė, kad nauji gebėjimai yra natūralus humanoidinio roboto įgūdžių tobulinimas. „Atlas“ gebėjimą paimti ir perkelti įvairaus dydžio, medžiagos ir svorio objektus, išlaikant pusiausvyrą, įgalina patobulintos judėjimo ir jutimo galimybės.

Šiame vaizdo įraše „Boston Dynamics“ įdiegė naudingus „nagų“ griebimo mechanizmus su vienu fiksuotu pirštu ir vienu judančiu pirštu. Kompanija teigė, kad šis griebtuvas debiutavo per „Super Bowl“ reklamą, kai „Atlas“ virš galvos pakėlė statinę. Šie paprasti griebtuvai skirti sunkioms kėlimo užduotims atlikti.

Taip pat patobulintos valdymo sistemos, kad būtų galima šokinėti 180 laipsnių kampu laikant medinę lentą. Robotas nuo šiol gali atlikti sukamąjį šuolį metant įrankių maišą. Šiai užduočiai atlikti „Boston Dynamics“ išplėtė modelio prognozuojamąjį valdiklį (MPC), kad būtų atsižvelgta į susietą roboto ir objekto judėjimą kartu.

„Atlas“ stumdamas medinę dėžę nuo platformos pademonstravo turimą galią ir jėgą, o baigiamasis roboto judesys – kelių ašių salto – suteikia judėjimui asimetrijos.

„Mes didiname savo gebėjimus“, – sakė Benas Stephensas, „Atlas“ valdymo vadovas, – „Parkūras ir šokiai buvo įdomūs gana ekstremalaus judėjimo pavyzdžiai, o dabar bandome remtis šiais tyrimais ir atlikti prasmingas manipuliacijas. Mums svarbu, kad robotas galėtų atlikti šias užduotis su tam tikru žmogišku greičiu. Žmonės šias užduotis atlieka labai gerai, todėl tam reikėjo gana smarkiai patobulinti valdymo programinę įrangą.“

Tinklaraštyje „Boston Dynamics“ paaiškino kai kurias sudėtingesnes naujosios roboto rutinos sekas. Jų teigimu, robotui sunkiausia buvo manevruoti didele medine lenta.

Dabar naujai atliekamas salto yra daug sudėtingesnis nei ankstesnės roboto demonstruotos akrobatikos. Bandymu metu robotas vis susipainiodavo savo paties galūnėse, teigė kompanija.

B. Stephensas sakė, kad humanoidai, galintys įprastai atlikti purvinus ir pavojingus darbus realiame pasaulyje, yra tolima ateitis. Panašu, kad artimiausioje ateityje „Atlas“ liks mokslinių tyrimų ribose.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras