Nuo žaidimo kaladėlėmis iki aukso medalių tarptautinėje robotikos olimpiadoje

2022 12 27 13:53

Vis dažniau pasigirstant kritikai dėl švietimo programų ir dėl to, kad mokiniai nebesirenka tiksliųjų mokslų dalykų – dešimt perspektyvių Lietuvos moksleivių demonstruoja stulbinančius rezultatus tarptautinėje robotikos arenoje. 2017 metais įkurta Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė „Lituanica X“ šių metų spalį užėmė pirmąją vietą tarptautinėje robotikos olimpiadoje „FIRST Global Challenge“, o šiuo metu ruošiasi Europos lygai Nyderlanduose, kurios nugalėtojas keliaus į pasaulio čempionatą vyksiantį JAV.

Nuo žaidimo kaladėlėmis iki aukso medalių tarptautinėje robotikos olimpiadoje

Kelias iki aukščiausių įvertinimų komandai prasidėjo nuo nesėkmių, tačiau jaunuoliai nepasidavė. Iš klaidų mokėsi, pradėjo geriau dirbti komandoje, išmoko savarankiškai projektuoti naujus robotus ir kurti jų prototipus, modeliuoti dalis. Taip pat įgijo žinių, kaip geriau valdyti savo projektą, pristatyti jį visuomenei ir net pritraukti rėmėjų.

„Su klasioku Pauliumi mokykloje sužinojome apie LEGO inžinerijos būrelį, pradėjome jame mėgėjiškai domėtis robotais, konstravimu. Kai daug vėliau su komanda dalyvavome pirmame čempionate, pirmųjų varžybų pirmame etape surinkome nulį iš galimų 500 taškų. Šis rezultatas kiek pribloškė, tačiau nepasidavėm. Kituose etapuose jau surinkome po keliasdešimt taškų, tačiau bendrai pirmas čempionatas baigėsi liūdnai. Nesėkmė mums tapo ženklu, kad reikia įdėti daug daugiau darbo ir pastangų, ką ir padarėme“, – pasakoja Julius Augustaitis, robotikos komandos „Lituanica X“ kapitonas.

Įkvėpimo šaltinis – internetas ir bendraamžiai

„Po pirmosios nesėkmės, grįžome paaugę. Pasimokėme iš stipriausių komandų, pamatėme jų sprendimus, supratome, kad varžybas laimi ne robotas, o stipri komanda, mokanti greitai prisitaikyti prie kintamų sąlygų. Kiekviename varžybų etape esame suporuojami su nauja nepažįstama dalyvių grupe, turime ne tik bendradarbiauti su ja, bet ir gebėti akimirksniu keisti strategiją“, – sako J. Augustaitis.

„Lituanica X“ komandą sudaro dešimt moksleivių. Keturi atsakingi už dirbtinio intelekto programavimą, trys – už dalių modeliavimą ir spausdinimą 3D spausdintuvu, likę trys – už projekto valdymą ir socialinius tinklus. Prieš kiekvienas varžybas komanda skiria daug laiko pasiruošimui.

Nuo žaidimo kaladėlėmis iki aukso medalių tarptautinėje robotikos olimpiadoje

„Ruošdamiesi varžyboms remiamės varžybose sukaupta patirtimi, taip pat semiamės įkvėpimo internete. Numatome galybę įmanomų scenarijų dėl to ir robotus turime du, o šiuo metu baigiame konstruoti ir trečią. Visi jie skirtingi, atlieka skirtingus veiksmus, kad būtume pasiruošę netikėčiausioms čempionato užduotims. Tokias dalis, kaip roboto variklis griežtai apibrėžia turnyrų taisyklės, tad juos perkame, visas kitas – perkame arba gaminamės patys“, – sako J. Augustaitis.

Pasak jo, svarbus „Lituanica X“ išskirtinumas – treneris: „Dauguma užsienio komandų turi trenerius, kurie yra robotikos asai, mūsų treneris – visų pirma, vadybininkas. Jis padeda mums susitvarkyti kelionių reikalus, užsiregistruoti į turnyrus, o ties robotais turime dirbti savarankiškai. Tai yra labai gerai, nes taip turime galimybę patys priimti sprendimus, savarankiškai mokytis. Taip pat mokomės valdyti projektą, kurti ir testuoti prototipus, pristatyti juos teisėjams, kalbėti viešai.“

Investicija į tiksliųjų mokslų ateitį

Robotikos rinktinė, kaip bet kuri kita sporto komanda – ieško rėmėjų. Parama reikalinga brangioms robotų dalims įsigyti, taip pat padengti dideles dešimties komandos narių kelionių į turnyrus išlaidas. Moksleiviai savo sukonstruotus robotus pristato įmonių atstovams, šiemet užmezgė partnerystę su pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų tvarkymo bendrove „Žalvaris“.

„Robotika, kaip ir kiti vaikus pritraukiantys užsiėmimai prieinami toli gražu ne visiems – dažnu atveju tai yra popamokinės veiklos, ganėtinai daug kainuojančios ir ne visos šeimos savo vaikams gali jas leisti. Įmonėje turime tradiciją kalėdines dovanas klientams paversti tiksline parama žmonėms ar organizacijoms, kurie savo darbais ir veikla prisideda prie Lietuvos augimo. Šiemet pasirinkome paremti moksleivių robotikos rinktinę „Lituanica X“, demonstruojančią susižavėjimą keliančius rezultatus tarptautiniuose renginiuose“, – sako Vitoldas Sapožnikovas, bendrovės „Žalvaris“ direktorius.

Nuo žaidimo kaladėlėmis iki aukso medalių tarptautinėje robotikos olimpiadoje

Pasak jo, būtina investuoti į jaunosios kartos sudominimą tiksliaisiais mokslais, kadangi jau dabar juntamas kvalifikuotų inžinierių ar gamybos technologų trūkumas: „Robotikos rinktinė ne tik garsina Lietuvą, bet ir populiarina tiksliuosius mokslus, įkvepia bendraamžius jais domėtis. Jeigu mūsų „Lituanica X“ skiriama parama ir palaikymas gali juos dar labiau motyvuoti kurti ir padėti siekti geresnių rezultatų, busime laimingi, galėdami prie to prisidėti.“

Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė „Lituanica X“ suburta 2017 metais. Šiuo metu komandos nariais yra Rokas Kirdulis, Julius Augustaitis, Dainius Užusenis, Paulius Janušas ir Dovydas Šatkauskas iš Vilniaus jėzuitų gimnazijos, Matas Čiuželis ir Povilas Kulis iš Vilniaus Licėjaus, Kristupas Šilalė iš Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos, Jonas Galminas iš Kauno technologijos universiteto gimnazijos ir Adomas Juzakėnas iš VGTU inžinerijos licėjaus.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras