Kokius darbuotojus ateityje pakeis robotai?

2022 11 03 19:57

Technologijos sparčiai tobulėja, kiekvienais metais pasiūlydamos vis naujų galimybių. Ne išimtis ir robotikos bei dirbtinio intelekto sritis, pastaruoju metu tobulėjanti žaibišku greičiu. Jau dabar įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai suteikia galimybę per porą minučių sukurti įspūdingas iliustracijas, o automatizuotos kasos prekybos centruose keičia kasininkus. Kokius šiuo metu rankomis atliekamus darbus ateityje perims robotai?

Su stulbinančia dirbtinio intelekto pažanga auga ir baimė, kad galiausiai žmonių kuriamos technologijos pralenks pačius kūrėjus. Tai, kad robotai galėtų užvaldyti žmoniją – populiarus fantastinių filmų ar knygų scenarijus. Tačiau dauguma žmonių labiau baiminasi dėl to, kad jų darbo vietas pakeis robotai, nei dėl „Ex Mašina“ (angl „Ex Machina“) filmo scenarijaus išsipildymo.

2019 m. paskelbtoje pasaulinės prognozavimo ir kiekybinės analizės bendrovės „Oxford Economics“ ataskaitoje teigiama, kad per ateinantį dešimtmetį visame pasaulyje mašinos pakeis apie 20 mln. darbo vietų gamyboje, rašo CNN.

Nors robotai sparčiai tobulėja ir vis geriau atlieka mechaninius darbus, „Robotikos akademijos“ bendraįkūrėjas Kristijonas Vasiliauskas teigia, jog šio pokyčio baimintis nereikėtų: „Tendencija tokia, kad visos naujai atsiradusios technologijos nuima monotonišką, nuobodų, kūrybos nereikalaujantį darbą ir pakeičia jį į aukštesnės kompetencijos reikalaujantį darbą. Robotai ar dirbtinis intelektas padidina žmogaus efektyvumą ir sukuria daugiau darbo vietų, negu atima.“

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/84881/


15min.lt

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras