Kam nei šilta, nei šalta, kad elektra brangi

2022 10 07 15:53

Energijos kainų šoko fone daugybė gyventojų ir verslų pradėjo ieškoti būdų, kaip sumažinti sąskaitas už elektrą. Populiariausias – mažinti vartojimą ir taupyti. Tačiau yra ir kitas kelias, galintis ne tik padėti valdyti sąnaudas, bet ir suteikti ilgalaikį konkurencinį pranašumą. Tai investicijos į robotizaciją. Paradoksalu, tačiau elektra varomi robotai gali padėti ir sutaupyti.

Kam nei šilta, nei šalta, kad elektra brangi
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Brangiausiai Europoje už elektrą mokanti Lietuva kol kas vangiai naudojasi galimybe taupyti per inovacijas. Pagal robotizaciją mūsų šalis Europos Sąjungos uodegoje. Statistika rodo, kad 2020 metais Lietuvoje pramoninius ir paslaugų robotus naudojo 4,6 proc. įmonių. O ES vidurkis siekė 7 procentus. Lyderė čia Ispanija su 11 procentų.

Sparti pastarojo meto pramonės plėtra Lietuvoje šiam procesui duoda naują impulsą. Per metus iškyla bent kelios gamyklos, kuriose robotai ir automatizacija griežia pirmu smuiku.

Startuoja Lenkijos stiklo paketų gamykla „Press Glass“, „Teltonikos“ technologijų centras Molėtuose, SBA industrinių inovacijų slėnyje baldų gamybos kompleksas „Inno Line“. Pastarajame instaliuoti net 35 robotai, 15 automatizuotų kokybės kontrolės sistemų. Be to, tai yra viena labiausiai robotizuotų baldų gamyklų regione. Išmaniai valdant procesus, įdiegtos technologijos gali padėti reikšmingai sumažinti energijos sąnaudas, o kartu ir sąskaitas.

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/84581/

Andrius Kochanskas, SBA bendrovės „Robotex“ vadovas


15min.lt

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras