Sukurtas robotas, gaminantis maistą pagal individualų skonį

2022 05 23 14:26

Jungtinėje Karalystėje, Kembridžo universiteto robotikos specialistai pristato robotą, galintį gaminti maistą pagal kiekvieno skonį. Inžinieriai tikisi, kad ruošiamą maistą ragauti galintis įrenginys ne tik pagelbės virtuvėje, bet ir padės suprasti, kaip patys žmonės atskiria skonį.

Sukurtas robotas, gaminantis maistą pagal individualų skonį
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Maistą ruošiantys robotai virtuvėse sutinkami vis dažniau, tačiau robotai, galintys savo ruošiamą maistą ragauti bei gaminti pagal mūsų skonį, pasak Kembridžo universiteto mokslininkų, yra tikras proveržis.

„Mūsų projektas – šefas robotas, kurio skonio pojūtis labai paprastas ir mes galime panaudoti šį skonį, pavyzdžiui, bandydami atkartoti jūsų mėgstamą patiekalą. Arba pamatyti skirtumą tarp dviejų skirtingų receptų ir, tikėkimės, iš to pasimokyti“, – apie išradimą pasakoja Kembridžo universiteto inžinierius Grzegorzas Sochackis.

Savo laboratorijoje robotikos specialistai stebi, kaip specialus roboto jutiklis renka informaciją apie patiekalą. Tuomet imituoja ragavimą ir analizuoja gautus duomenis kompiuteryje.

„Roboto jutiklis laidus, todėl reaguoja į druskingumą, drėgmę ar maisto konsistenciją. Ir nors tai tik vienas jutimo kanalas, kai juo paimama daug mėginių, o paskui mechaniškai apdorojant maistą, imituojamas kramtymas. Galime pamatyti, kaip patiekalas reaguos į kramtymą“, – kalba G. Sochackis.

Pasak mokslininkų, žmonės ne iki galo supranta skonį, tad galbūt tai padaryti padės naujasis mechaninis šefas.

„Mums patinka valgyti, skanauti, tačiau moksliniu požiūriu nežinome, kaip iš tikrųjų suprantame skonį. Taigi, norime suprasti, kaip inžinerinių metodų naudojimas gali padėti suprasti mūsų skonio mechanizmus“, – aiškina prie projekto prisidėjęs Kembridžo universiteto inžinierius Fumiya`as Iidas.

Mokslininkai sako, kad imituodamas žmogaus valgymo procesus ir apie tai rinkdamas informaciją robotas išmoksta gaminti, o tuomet gali keisti receptą pagal individualų skonį.

Inf. šaltinis: LRT.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras