Latvijos kavinėje įdarbino robotą virėją: gali pakeisti net 6 darbuotojus

2021 08 06 15:00

Siekdami pakeisti greitojo maisto industriją, Latvijos išradėjai pristatė robotą virėją. Jis gali ne tik paruošti patiekalą per keletą minučių, bet ir priimti užsakymą bei patiekti jau paruoštą maistą. Nors robotas kol kas aptarnauja tik lankytojus Rygoje, išradėjai teigia turintys planų išmanųjį virėją pristatyti ir kitose šalyse.

Stopkadras. LRT.lt nuotr.
Stopkadras. LRT.lt nuotr.

„Roboeatz“ – po griūvančiu tiltu įsikūrusi kavinė, kur užsisakius patiekalą, garuojantis maistai klientui bus pristatytas per penkias minutes. Kad ir ne ilgą, procesą galima stebėti.

Tiesa, pačioje kavinėje žmonių nedaug. Latvijoje norint sėdėti viduje galioja reikalavimas turėti skiepų pasą, tačiau tai nesustabdo klientų. Indelio makaronų jie skanauti skuba į lauką.

„Įdomi patirtis. Nesitikėjau, kad roboto pagamintas maistas gali būti toks skanus. Šiuolaikinė idėja, ypač tinka kovido laikams. Žymiai saugiau, kai maistą ruošia robotas, o ne žmogus, be to – įdomiau“, – teigia kavinės lankytoja Iveta Ratinika.

Kavinė atidaryta dar 2018 metais, idėjos autorių teigimu, siekiant pakeisti greitojo maisto industriją. Robotas gali dirbti vietoj keturių ar šešių darbuotojų, todėl smarkiai sumažėja kavinės sąnaudos. Be to, jam nereikia atostogų, socialinio draudimo, jis neserga, o per pandemiją nuramina klientus – robotas iš namų viruso tikrai neatneš.

„Užtrukome kokius trejus metus, kad sukurtume tai, ką turime dabar. Dabartinis robotas savarankiškai gali gaminti, patiekti, priimti užsakymus per programėlę, taip pat išsivalyti. Iš esmės, tai visiškai savarankiškas robotas-virtuvė“, – sako „Roboeatz“ įkūrėjas Konstantins Korcjomkins.

Išradėjai ramina, nors robotas gali pakeisti darbuotojus, tai neturėtų paskatinti nedarbo, mat vis mažiau norinčių dirbti mažai apmokamą darbą restoranuose: plauti indus, ar skrudinti bulvytes.

Visgi robotai virtuvėse – ne naujiena. Visai neseniai vienoje Paryžiaus kavinių robotas pradėjo kepti picas. Tačiau jis ne tik kepa – daro viską, nuo užsakymo priėmimo, iki dėžutės išlankstymo, tešlos paruošimo, picos pjaustymo ir pristatymo klientui. Robotas smarkiai padidino kavinės apsukas, per valandą jis gali paruošti apie 80 picų. Tuo metu Jungintėse Amerikos Valstijose (JAV) toks įrenginys ruošia šviežias salotas, kurios patiekiamos maisto automatuose.

Nors robotų daugėja, Rygos „Roboeatz“ įkūrėjai konkurencijos nesibaimina. Neseniai savo įrankį pristatę JAV vykstančiame elektronikos renginyje, sumanytojai jau rengiasi biurus atidaryti tiek Kanadoje, tiek Amerikoje. Be to, pasak kūrėjų, jų robotas kavinės svečiams pasiūlyti platų patiekalų asortimentą.

„Robotą galima išmokyti gaminti praktiškai bet ką. Šiuo metu sistema gamina iš jau paruoštų ingredientų – supjaustytų daržovių ar mėsos, skysčių. Sudėjus visus tuos komponentus, galima paruošti pačių įvairiausių patiekalų“, – tikina kavinės įkūrėjas.


LRT

Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt. Autorius: Indrė Urbaitė.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras