Pristatytas didžiausias pasaulyje dronas vykdys labai svarbią misiją

2020 12 21 09:21

Nors pagalvojus apie kosmosą, pirmiausia į galvą ateina didžiulės raketos, netrukus šis vaizdinys gali pasikeisti. JAV įsikūrusi įmonė „Aevum“, ką tik pristatė didžiulį bepilotį orlaivį „Ravn X“, skirtą veikti kaip autonominė, mažų palydovų paleidimo sistema.

„Ravn X“ dronas © „Aevum“
„Ravn X“ dronas © „Aevum“

Panašiai kaip „Rocket Lab“, „SpaceX“, „Virgin Orbit“ ir daugybė kitų startuolių, „Aevum“ tikisi supaprastinti skrydžius į kosmosą, naudodama naują paleidimo sistemą, kuri gali nugabenti į orbitą nedidelius palydovus. Kompanija sukūrė didžiausią bepilotį orlaivį pasaulyje, kuris autonomiškai gali pakilti ir nusileisti vos 1,6 kilometro ilgio kilimo ir tūpimo takuose.

Milžiniškas „Ravn X“ dronas sveria 28 tonas, yra 24 m ilgio, 5,5 m aukščio, jo sparnų ilgis yra 18 m ir naudoja tą patį reaktyvinį kurą, kaip ir įprastas lėktuvas. „Aevum“ teigia, kad „Ravn X“ gali būti paleistas beveik visomis oro sąlygomis. Orlaivis yra 70 procentų daugkartinio naudojimo, kuris, „Aevum“ teigimu, ateityje bus patobulintas ir sieks 95 procentus.

„Ravn X“ turi tam tikrų panašumų su „Virgin Orbit“ paleidimo sistema arba „Stratolaunch“, kuris yra didžiausias pasaulyje lėktuvas ir kuriamas tam, kad iš oro būtų galima paleisti krovinius į kosmosą. Skirtingai nuo šių sistemų, „Ravn X“ nereikalaus, kad orlaivį pilotuotų žmonės, todėl pašalinama rizika žmogaus gyvybei. „Aevum“ teigia, kad visas autonominių „RavnX“ transporto priemonių parkas galės kas 180 minučių paleisti krovinį į kosmosą.

„Aevum“ jau sudarė palydovų paleidimo sutartis už daugiau nei 1 milijardą JAV dolerių. Tarp klientų yra JAV kosmoso pajėgos, kurios naudos „Ravn X“ sistemą mažų palydovų misijai ASLON-45, kuri planuojama prasidės 2021 metų trečią ketvirtį.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras