Ką robotas-šuo „Spot“ veikia Černobylio atominėje elektrinėje?

2020 10 29 20:15

„Boston Dynamic Spot“ – tai itin pažangus keturkojis robotas. Nors jis iš tikrųjų savo judesiais primena šunį ir jo kūrėjai neslepia, iš kur sėmėsi įkvėpimo, „Spot“ yra tikras dirbantis robotas. Štai dabar jis vaikštinėja po Černobylio atominę elektrinę. Tik kam?

Ką robotas-šuo „Spot“ veikia Černobylio atominėje elektrinėje?
„YouTube“ stopkadras

„Boston Dynamic“ kompanijos sukurtas „Spot“ darbuojasi jau ne vienoje gamykloje. Štai „Ford“ naudoja du tokius robotus savo gamyklų patalpų skenavimui. Tai padeda kurti virtualius modelius, kurie vėliau yra labai naudingi modernizuojant gamyklas. „Spot“ vaikštinėja ir statybų aikštelėse, ir mokslo centruose, jais domisi ir NASA.

Dabar Bristolio universiteto mokslininkai nusivežė „Spot“ į Černobylio atominę elektrinę Ukrainoje. „Spot“ iš tikrųjų nėra šiaip robotas – tai yra platforma įvairiems instrumentams. Šįkart mokslininkai naudoja šį robotą radiacijos matavimams. Jie labiau reikalingi ne Černobylio atominės elektrinės saugumui užtikrinti, bet pasiruošimui tokioms avarijoms ateityje. „Spot“ ieško karštųjų taškų po elektrinę dengiančiu sarkofagu, kuriuose radiacijos lygis būtų aukštesnis.

Bristolio universiteto mokslininkai ne pirmą kartą bando nupiešti Černobylio radiacijos žemėlapį. Praeitais metais tam buvo pasitelkti dronai, tačiau, žinoma, jie skraidė aplink elektrinės teritoriją. „Spot“ vaikšto viduje.

„Spot“ tam iš tikrųjų puikiai tinka, nes yra gana mažas. 25 kg sveriantis robotas savarankiškai apeina kliūtis, gali lipti laiptais ir atsistoti, jei pargriūva. „Spot“ gali veikti net ir tvyrant 20 laipsnių šalčiui ar 40 laipsnių karščiui. Ant roboto nugaros galima montuoti iki 14 kg sveriančius jutiklius. Tai gali būti kameros, 3D skeneriai ar kiti prietaisai. Šiuo atveju – tai yra radiacijos matavimo įranga. „Spot“ ne tik eina ten, kur žmonėms būti ilgesni laiką tiesiog nereikėtų dėl radiacinio užterštumo, bet ir gali nešti sunkią įrangą, kuri su laiku tikrai vargintų žmonių rankas.

Kai 1986 metais Černobylio atominę elektrinę ištiko katastrofa, jos likvidavimui buvo pasitelkti ir robotai. Tiksliau – net 60 radijo bangomis valdomų robotų turėjo padėti valyti sprogimo paskleistas nuolaužas. Daugelis tų sovietinių robotų sugedo iš karto – radiacija yra negailestinga elektronikai. Žinoma, dabar radiacijos lygis ten yra žymiai mažesnis, nes elektrinė yra uždengta sarkofagu.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras