Estija kartu su Nyderlandais perka karines mašinas „THeMIS“

2020 10 10 10:31

Estija kartu su Nyderlandais perka 7 „Milrem Robotics“ robotus „THeMIS“. Keturi atiteks Karališkosioms Nyderlandų pajėgoms, trys – Estijai. Kam skirti šie robotai ir kodėl tai – didelis pasiekimas mūsų šiaurės kaimynams?

„Milrem Robotics THeMIS“ © Gamintojo nuotrauka
„Milrem Robotics THeMIS“ © Gamintojo nuotrauka

Bendras robotų pirkimas su Nyderlandų pajėgomis buvo numatytas gana seniai. Estija yra pakankamai maža šalis, todėl kurti karinius robotus yra nelengva. Bendradarbiavimas su Nyderlandais padeda sumažinti tokių projektų kaštus. Na, o Nyderlandai gali džiaugtis kokybiškais robotais – du „THeMIS“ buvo nupirkti anksčiau, todėl dabar jų Nyderlanduose bus jau šeši. Šie robotai buvo išbandyti Vokietijoje, Austrijoje, Škotijoje ir Nyderlanduose.

Na, o Estija gali didžiuotis tapdama tikra karinių inovacijų šalimi, nes „Milrem Robotics“ yra estiška kompanija, įsikūrusi Taline. „THeMIS“ yra vienas iš jos gynybai skirtų produktų, kuriuos tikimasi pasiūlyti ir kitoms NATO šalims. Tai, kad šiuos robotus naudoja Estijos pajėgos, rodo, kad jie yra tinkami ir mažoms, ir didelėms šalims.

„THeMIS“ – tai krovininis karinis vikšrinis robotas. Jis sveria 1630 kg ir gali gabenti 750 kg krovinį (ypatingai atvejais galima pakrauti ir visus 1200 kg). Vos 2,4 metrų ilgio robotas yra skirtas palengvinti karių naštą tiesiogine to žodžio prasme – „THeMIS“ neša tuos krovinius, kuriuos įprastai neštų patys kariai. Be to, jis gali atlikti ir logistikos užduotis prie fronto linijos, taip padėdamas sumažinti žmogiškųjų nuostolių riziką.

„THeMIS“ gali įvažiuoti į 60 % įkalnę ir važiuoti palei 30 % šlaitą. Vikšrai suteikia puikų sukibimą su gruntu ir leidžia įveikti įvairias kliūtis. „THeMIS“ širdis – hibridinė – jis turi dyzelinį variklį, kuris veikia kaip generatorius, bet gali turėti ir baterijas. Hibridiniu režimu „THeMIS“ gali veikti iki 15 valandų.

Kadangi „THeMIS“ yra skirtas judėjimui su pėstininkais, maksimalus roboto greitis siekia tik 20 km/val. „THeMIS“ gali būti transportuojamas įvairiais būdais. Jį galima tempti 80 km/val. greičiu, jis gali būti pakrautas į sunkvežimį ar kitą transporto priemonę. „THeMIS“ turi LED ir IR apšvietimą. Pastarasis yra skirtas veikti naktį, nes „THeMIS“ turi ir IR kamerą. Šis robotas taip pat turi ir įprastą kamerą veikimui dieną bei termokamerą, leidžiančią pastebėti žmones bei techniką.

Įdomu tai, kad gamintojas numatė, jog „THeMIS“ gali vykdyti ir sužeistųjų evakuacijos užduotis. Vėlgi, tai padeda išvengti žmogiškųjų nuostolių rizikos. Vietoje to, kad į pavojingą zoną būtų siunčiami keli kariai, galintys išnešti sužeistąjį, galima siųsti robotą. Jei tarp operatoriaus ir roboto nėra jokių kliūčių, efektyvaus valdymo nuotolis siekia net 1,5 km.

„THeMIS“ yra tik vienas iš daugybės naujų karinių robotų. Nereikėtų galvoti apie karinius robotus tik kaip apie kovines mašinas. „THeMIS“ įprastai neturi jokių ginklų (nors gali būti ir ginkluotas), tačiau jis gali palengvinti kariams tenkantį fizinį ir kognityvinį krūvį. Be to, jis gali atlikti tas logistikos užduotis, kurios kitomis priemonėmis būtų itin rizikingos. Tai yra puiki galimybė Estijai įsitvirtinti kaip aukštųjų karinių technologijų šaliai. Be to, „THeMIS“ turi ir taikesnių brolių – „Milrem Robotics“ modelių gamoje yra ir priešgaisrinės saugos bei reagavimui į katastrofas skirtų robotų.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras