Roboto įgyvendintas meno kūrinys atgijo Merkinėje

2020 09 10 11:26

Antradienį tarptautinė menininkų komanda iš Lietuvos ir Estijos baigė įgyvendinti gatvės meno projektą Merkinėje. Lietuvės menininkės sukurtą istorinės atminties meno projekto kūrinį įgyvendino robotas Albertas – vienintelis robotas pasaulyje, pritaikytas gatvės meno kūrinių atlikimui.

Projektas „Sienos prisimena“ / Pranešimo autorių nuotr.
Projektas „Sienos prisimena“ / Pranešimo autorių nuotr.

Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą projektą įgyvendino Merkinės krašto muziejus, VšĮ „Kiaurai sienas“ ir Estijos kompanija „SprayPrinter Technologies“. Tai jau septintas kūrinys iš Lietuvos žydų bendruomenės istorinei atminčiai skirto meno projekto „Sienos prisimena“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Robotas Albertas į Merkinę atvyko lydimas savo kūrėjo, Estijos menininko Mihkel Joala ir „SprayPrinter Technologies“ vadovo Richard Murutar. Antradienį vykę darbai – ilgai trukusio pasiruošimo ir bendro darbo su kūrinio autore, lietuve menininke Lina Šlipavičiūte-Černiauskiene, baigiamasis akcentas.

Istorinėje vietoje, ant buvusios Merkinės Klois sinagogos fasado, tarptautinė menininkų komanda įgyvendino gatvės meno kūrinį, sukurtą pagal autentišką nuotrauką iš Merkinės žydų bendruomenės gyvenimo. Nuotraukoje užfiksuotas vyras pavarde Tsirelšteinas Merkinėje buvo žinomas ir gerbiamas. Jis buvo soferis – judėjų raštų tikrintojas ir perrašinėtojas.

Antrojo pasaulinio karo metais Klois sinagoga buvo beveik sulyginta su žeme. Iš istorinio pastato išliko tik pamatai ir nedidelė dalis fasado. Perstatytas pastatas dabar priklauso Merkinės V. Krėvės gimnazijai.

Soferio portreto perkėlimas ant buvusios sinagogos fasado tęsėsi visą dieną. Robotas Albertas, prižiūrimas savo kūrėjo ir būrio smalsuolių, taškelis po taškelio perkėlė skaitmenizuotą meno kūrinį ten, kur soferis Tsirelšteinas buvo laukiamas ir mylimas.

„Albertas – daugiau nei robotas. Tai menininko širdis, sujungta su šiuolaikinėmis technologijomis. Dirbti su Mihkeliu, Richardu ir Albertu buvo neįtikėtina patirtis.

Dėkojame visiems, kas patikėjo idėja ir prie jos prisidėjo: Kultūros tarybai, Varėnos savivaldybei, Dzūkijos nacionalinam parkui, o ypač – Merkinės krašto muziejui bei kolegoms iš Estijos. Ir, žinoma, Albertui, su kuriuo norėtume įgyvendinti ir daugiau kūrinių“, – sako kūrinio autorė, VšĮ „Kiaurai sienas“ vadovė L.Šlipavičiūtė-Černiauskienė.

Merkinės soferio portretas – jau septintas gatvės meno projekto „Sienos prisimena“ kūrinys. Pernai, Vilniaus miesto savivaldybės programos „Kuriu Vilnių“ lėšomis, sostinės senamiestyje įgyvendinti penki kūriniai. Šiemet, padedant Marianos Veriovkinos draugijai, sukurtas naujas kūrinys Utenoje. Rugsėjį taip pat numatoma įgyvendinti dar du kūrinius – po vieną Salantuose ir Vilniuje.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras