JAV kariuomenė kurią dar neregėtą flotilę iš ypatingų karinių laivų

2020 05 13 12:31

JAV gynybos ministerijos technologijų skyrius DARPA kartu su Kariniu jūrų laivynu kurs visą naujo tipo laivų flotilę. Tai – ypatingi laivai, kuriems be kito ko nebus baisios ir jokios pandemijos.

Planuojama per penkerius metus pastatyti 10 pajėgių autonominių 60-90 metrų ilgio laivų (LUSV arba Large Unmanned Surface Vehicle ships). Akivaizdu, kad LUSV – nelabai didelis laivas, tačiau dydis čia nėra labai svarbus. Tokie pusiau autonominiai laivai galėtų vykdyti labai pavojingas ar labai nuobodžias operacijas. Jie plauktų konvojaus priešakyje, galėtų vykdyti žvalgybos misijas. Nors šie laivai galės veikti autonomiškai, tikėtina, kad juose bus vietos ir nedidelei įgulai – dėl visa ko. LUSV bus statomi gręžinių platformų aptarnavimo laivų pagrindu.

Kaip NOMAR laivą įsivaizduoja dailininkas © DARPA
Kaip NOMAR laivą įsivaizduoja dailininkas © DARPA

Tuo pat metu DARPA ir Laivynas vykdo ir kitą projektą – NOMAR (No Mariners Required Ship). Tai – visiškai antonimiškas karo laivas. LUSV vis dar turės žmonių įgulai skirtas patalpas ir įrangą, o NOMAR to visiškai atsisakys. Tai leis sukurti santykinai mažą karo laivą – jis už panašiai ginkluotą laivą su įgula bus žymiai mažesnis jau vien dėl to, kad čia nebus kajučių, maisto atsargų triumo, virtuvės ir kitų žmonėms reikalingų patalpų. Be to, NOMAR galėtų veikti labai efektyviai nepriklausomai nuo žmonių sukeliamų rūpesčių. Kadangi toks autonominis laivas neturėtų įgulos, jam nereikėtų ir maisto atsargų, o ir globalios pandemijos šiems laivams visiškai negalėtų pakenkti.

Tiesa, DARPA net nėra įsitikinusi, kad toks laivas gali egzistuoti. Technologiškai tai tikrai įmanoma, bet ar Laivynas norės patikėti rimtus ginklus laivui be jokios įgulos? Ir kaip politikai reaguos į tokiam inžineriniam stebuklui reikalingas investicijas?

NOMAR turėtų ypatingai žemą siluetą ir greičiausiai būtų ginkluotas raketomis. Kokiomis ir kiek? Sunku pasakyti. NOMAR galėtų rinkti žvalgybinę informaciją. Pavyzdžiui, toks laivas galėtų plaukioti palei Šiaurės Korėjos krantus, klausydamasis radijo komunikacijos ir stebėdamas radarų signalus. NOMAR nebūtų nematomas – tiesiog šis laivas būtų toks žemas, kad lengvai pasislėptų bangose.

Kažkas panašaus į NOMAR yra neišvengiama. Ateityje karinių laivų be įgulos tikrai bus. Klausimas, kada. LUSV pasirodys per penkerius metus, bet tai bus tik tarpinė stotelė.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras