Baiminatės robotų apokalipsės? Jos išvengti gali padėti save paaiškinantis dirbtinis intelektas

2020 03 31 16:33

Dirbtiniu intelektu pasaulis tiek ir žavisi, tiek ir nerimauja. Kompiuteriai perima kai kuriuos mūsų darbus, rekomenduoja grojaraščius, vairuoja automobilius… O kuo labiau šios technologijos tobulėja, tuo labiau neramu ‒ o jei dirbtinis intelektas taps toks protingas, kad pranoks net mus pačius?

Pasak mokslininkų, nepaisant sudėtingų šiuolaikinių technologijų, tokių kaip neuroniniai tinklai ir gilusis mokymasis, dirbtinis intelektas nepasivys žmogiškojo dar daugelį dešimtmečių, o galbūt ir niekad. Tačiau kai vis daugiau gyvenimo sričių pradeda kontroliuoti kompiuteriai, kyla natūralus klausimas ‒ ar galime jais pasitikėti?

Kada paskutinį kartą klausėtės specialiai Jums „Spotify“ programėlėje sudaryto dienos grojaraščio? Ar tikrinote „Youtube“ ar „Netflix“ būtent Jums skirtas rekomendacijas? Ar šie pasiūlymai Jums tiko ir patiko?

Net jeigu „Spotify“ stipriai prašovė ir parinko Jus nustebinusį, nuvylusį ar net suerzinusį grojaraštį, didelių nepatogumų tai, tikriausiai, nesukėlė. Be to, šios technologijos nuolat tobulėja, taigi sugrįžkite rytoj ‒ gal grojaraštis jau bus tinkamesnis…

„Youtube“ rekomendacijos, ką žiūrėti toliau.
„Youtube“ rekomendacijos, ką žiūrėti toliau. Kaip ši ir kitos turinio platformos internete žino, kokį turinį rekomenduoti būtent Jums? Tai ‒ mašininio mokymosi rezultatas. Apdorojęs be galo daug duomenų iš kitų vartotojų, algoritmas ieško tam tikrų dėsnių, ir atrastas žiūrimumo „taisykles“ pritaiko Jums.
© youtube.com

Tačiau, jeigu tokias pačias klaidas darytų Jūsų savaeigis automobilis, automatizuotos diagnostikos prietaisas ligoninėje, ar algoritmas, kuris sprendžia, ar leisti Jums pasiimti paskolą banke? Kaip žinoti, ar šiais dirbtinio intelekto algoritmais galite pasitikėti, kur ir kodėl jie gali klysti?

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/72346/.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt. Autorius: Eglė Marija Ramanauskaitė.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras