JAV Sausumos pajėgos jau žino, kur panaudos dirbtinį intelektą

2020 02 05 10:59

Gera žvalgyba – pusė teigiamo rezultato mūšyje. Stebėti priešo veiksmus kitoje fronto pusėje yra tiesiog būtina ir tam kuriama daug efektyvių technologijų. Tačiau dabar JAV Sausumos pajėgos nori ne tik matyti, ką veikia priešas, bet ir prognozuoti jo veiksmus. Ir technologijos tam jau kuriamos.

Idėja iš tiesų nėra tokia jau sudėtinga. ATR-MCAS (Aided Threat Recognition from Mobile Cooperative and Autonomous Sensors) programa siekia sukurti dronų ir dirbtinio intelekto sistemą, kuri itin tiksliai fiksuotų priešo ginkluotės judėjimą ir pateiktų prognozes. Iš pradžių, teritoriją skenuotų spiečius skraidančių ir važiuojančių dronų. Ši informacija tuomet būtų apdorota dirbtinio intelekto sistemos, kuri atpažintų skirtingus ginkluotės vienetus (artileriją, pėstininkų grupes, tankus) ir juos klasifikuotų, pažymėtų pavojingiausius ir nustatytų jų judėjimą.

JAV Sausumos pajėgos jau žino, kur panaudos dirbtinį intelektą
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Taip būtų sudarytas taktinis priešo pajėgų žemėlapis. Jis būtų itin tikslus ir nurodytų ne tik skirtingos ginkluotės vietas, bet ir jos judėjimo kryptį. Tai leistų išvengti neplanuoto susidūrimo. Pavyzdžiui, tiekimo sunkvežimiai galėtų apvažiuoti priešo artilerijos veikimo nuotolį apibrėžiantį perimetrą.

Tačiau priešo pajėgų judėjimas fiksuojamas jau dabar. Kita ATR-MCAS technologijos funkcija yra kur kas įspūdingesnė – dirbtinis intelektas ne tik fiksuos priešo ginkluotės judėjimą, bet ir pateiks prognozes. Ši sistema į skirtingus grėsmės lygius klasifikuos skirtingus priešo pajėgų veikimo taškus. Pavyzdžiui, 6 tankai judantys užnugario link bus fiksuojami kaip ne tokia rimta grėsmė kaip 4 tankai judantys JAV karių pusėn. Kadangi šias prognozes pateiks dirbtinio intelekto sistema, su laiku jos prognozės turėtų tikslėti, nes algoritmas mokysis priešo taktikos subtilybių.

Manote, kad tai nėra reikalinga sistema? Prisiminkite, kad šiuolaikiniame mūšio lauke dedamųjų yra labai daug. Dronai, antžeminė ir skrendanti technika, ilgo nuotolio artilerija, raketiniai ginklai – viską būtina sekti. Tuo pačiu būtina suprasti priešo taktinius veiksmus ir pasirūpinti savų karių aprūpinimu. Ši dirbtinio intelekto ir dronų-sensorių sistema galėtų palengvinti šią užduotį.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras