Šiukšlina visi, o rinkti nenori niekas: kosmoso šiukšlyną tvarkys robotas su keturiomis rankomis

2019 12 13 15:10

Europos kosmoso agentūra paskelbė apie pirmąją kosmoso šiukšlių surinkimo misiją – į orbitą bus siunčiamas savaime susinaikinti galintis robotas, kuris padės spręsti kosminių šiukšlių problemą, praneša BBC.

Mūsų orbitoje yra daugybė šiukšlių: sudužusių palydovų detalės, kosmose palikto nenaudojamos raketos ir net nuo įvairių žmogaus kūrinių nusilupę dažų gabaliukai. Europos kosmoso agentūros duomenimis, misija „ClearSpace-1“ padės žengti pirmąjį žingsnį sutvarkant šį nežemišką sąvartyną.

Šiukšlių rinkimas kosmose / Europos kosmoso agentūros nuotr.
Šiukšlių rinkimas kosmose / Europos kosmoso agentūros nuotr.

Robotą su keturiomis rankomis sukūrė Šveicarijos startuolis „ClearSpace“. Robotas rinks kosmoso šiukšles, o vėliau kartu su jomis bus nukreiptas į atmosferą, kur sudegs.

Pirmoji šiukšlė, kurią robotas turi paimti, yra Europos kosmoso agentūros raketos dalis, kuri kosmose palikta nuo 2013 metų. Jei misija bus sėkminga, vėliau tokie robotai bandys surinkti didesnes šiukšles.

„Tokioms misijoms atėjo laikas. Šiuo metu orbitoje yra beveik 2 tūkst. veikiančių palydovų ir daugiau kaip 3 tūkst. neveikiančių, paliktų likimo valiai“, – pranešime cituojamas startuolio įkūrėjas Luc Piguet.

Planuojama, kad po daugybės bandymų misija turėtų prasidėti 2025 metais.

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/70903/

Inf. šaltinis: LRT.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras