Naujas Kinijos karinių pajėgų žaisliukas – keistai atrodantis vikšrinis jūrų driežas

2019 04 29 15:44

Karinių mašinų būna labai įvairių, tačiau reta yra tokia keista kaip naujasis kinų „Sea Lizard“ dronas. Balandžio 9 dieną paleista mašina atrodo kaip kateris, bet turi vikšrus, o ir žmonių jai nereikia. Tik kam ji skirta?

„Sea Lizard“ – tai beveik 12 metrų ilgio trimaranas su hibridiniais galios agregatais, kurių centre – dyzelinis variklis. Ši mašina vandenyje gali pasiekti 92 km/val. greitį, o su pilnai bakais nuplaukia apie 1200 km. Tačiau ir pasiekęs sausumą „Sea Lizard“ neprivalo sustoti – jis turi keturis trumpus vikšrus, kurie leidžia sausuma judėti mažaug 20 km/val. greičiu.

„Sea Lizard“ – tai beveik 12 metrų ilgio trimaranas © „China Shipbuilding Industry Corporation“ nuotrauka
„Sea Lizard“ – tai beveik 12 metrų ilgio trimaranas
© „China Shipbuilding Industry Corporation“ nuotrauka

Tai nėra tik šiaip koks amfibinis žaisliukas. Priekyje „Sea Lizard“ turi porą nuotoliniu būdu valdomų kulkosvaidžiu, o gale – porą užmaskuotų raketų paleidimo įrenginių. Valdomos raketos gali būti naudojamos prieš tankus, įtvirtinimus ar lėktuvus. Nors jai įgulos nereikia, „Sea Lizard“ gali gabenti kelis žmones.

„Sea Lizard“ yra valdomas per atstumą, tačiau pats gali vengti kliūčių ir priimti kai kuriuos sprendimus. Jis turi palydovinį ryšį ir krūvą jutiklių, kurie padeda susigaudyti aplinkoje. Kinija teigia, kad „Sea Lizard“ bus geras ginklas ir gynybai, ir puolimui.

Kam reikia tokio keistuolio? „Sea Lizard“ yra sukurtas specialiai Kinijos interesams Pietų Kinijos jūroje ginti. Ši mašina gali būti tiesiog paliekama 8 mėnesius vienoje iš mažų salelių. Sulaukusi neprašytų svečių iš gretimų valstybių, kurios taip pat reiškia pretenzijas į šias žemes, „Sea Lizard“ amfibija pabustų ir atremtų išsilaipinimą.

Tiesa, nesunku pastebėti šios idėjos trūkumus. Paliktas „Sea Lizard“ bus puolamas korozijos ir kažin, kaip jam seksis pabusti po 8 mėnesių miego. Tokioms mašinoms reikia priežiūros. Kita vertus, aliuminis „Sea Lizard“ korpusas bus pažeidžiamas ir paprastų kulkosvaidžių ugnimi.

„Sea Lizard“ ateityje gali virsti vertinga platforma, padedančia patruliuoti naujose Kinijos salose. Artimiausi mėnesiai ir metai parodys ar „Sea Lizard“ jau yra tokiu ginklu. Jei ne, tai bent jau žinios ir technologijos galės būti panaudotos kitų mašinų kūrime.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras