Pirmoji žiemos savaitė Panevėžyje – su robotikos prieskoniu

2018 11 21 18:40

Vienas stipriausių robotikos ir automatikos centrų Šiaurės rytų Europoje. Tokį ambicingą tikslą užsibrėžė Panevėžys, pasirinkęs strateginę robotikos specializaciją kaip tolesnę regiono plėtrą. Šios ambicijos link Aukštaitijos sostinė juda vis sparčiau, neatsilikdama ir nuo pasaulinių 4-osios pramonės revoliucijos (Pramonės 4.0, angl. Industry 4.0), tendencijų.

Tikslo būtina siekti nuosekliai ir kryptingai, tad jau gruodžio mėnesį Panevėžyje organizuojami du renginiai.

Gruodžio 5 d. verslo, švietimo ir mokslo įstaigų atstovai kviečiami dalyvauti susitikime dėl Pramonės 4.0 strategijos vystymo. Susitikimas vyks Panevėžio miesto savivaldybėje. Lietuvos robotikos asociacijos vadovas Edgaras Leichteris pristatys tai, kas Pramonės 4.0 srityje vyksta nacionaliniu mastu. Panevėžyje dirbanti „Investuok Lietuvoje“ programos „Kurk Lietuvai“ komanda pristatys regiono įmonių automatizavimo ir skaitmeninimo pažangos ir poreikio tyrimą. Susitikimo dalyviai bus kviečiami aptarti tyrimo duomenimis paremtą pirminę Panevėžio regiono Pramonės 4.0 strategijos versiją ir siūlyti savo įžvalgas tolesniam tobulinimui.

Gruodžio 8 d., šeštadienį, pasitiksime tikra robotų fiesta. Jau tradicija tapusios regioninės „First Lego League“ varžybos suburs jaunuosius robotų kūrėjus iš Panevėžio ir aplinkinių miestų į KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakultetą (Nemuno g. 33).

„Varžybų misija nežemiška – robotų kūrėjus ji nukėlė į Mėnulį. Kokie iššūkiai ten kyla? Kaip juos gali padėti įveikti robotai? Šiuos klausimus gvildena 6-16 metų vaikų ir moksleivių komandos, konstruodamos savo robotus. Kaip jiems pavyko, sužinosime varžybose“, – intriguoja renginio organizatorius, Robotikos akademijos atstovas Artūras Gaulia. Šįkart į robotų fiestą atvykti planuoja daugiau nei 50 komandų. Dalyvius ir žiūrovus taip pat kvies robotų paroda, kurioje technikos entuziastai pristatys naujausius sprendimus.

Robotų fiestos programą papildys pranešimai apie mieste Panevėžyje įsikursiantį STEAM centrą, jau pavasarį „Minties“ gimnazijoje duris atversiantį vieną pirmųjų Baltijos šalyse robotikos varžybų centrą.

„Varžybų centras kuriamas tam, kad jaunoji miesto karta galėtų konstruoti robotus ne tik kartą per metus vykstančiam renginiui, – teigia Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Jukna, – Vaikai bus sistemiškai supažindinami su naujausiomis technologijoms ir ruošiami ateities darbo rinkai. Ugdome naujos kartos specialistus – jaunuosius išradėjus“.

Robotų fiestą organizuoja Savivaldybė, „City Alumni Panevėžys“ ir Robotikos akademija. Partneriai – KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakultetas, Mokslo ir technologijų parkas, „Kurk Lietuvai“.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras