Robotai dirba už mus, tačiau jiems reikia mūsų priežiūros

2018 03 28 09:01

Robotai kuriami vis sparčiau, dirbtinis intelektas atveria naują puslapį ir keičia situaciją darbo rinkoje visame pasaulyje. Tikima, jog maždaug po dvidešimt metų, itin didelė dalis darbų ir pozicijų bus automatizuoti, todėl žmonėms liks mažiau darbo vietų.

Nors kai kurie darbai, tokie kaip vairavimas, gali būti pilnai automatizuoti pakankamai greitai, dėl kitų pozicijų, verslas turi gerai tam pasiruošti , kad būtų galima apjungti robotų ir žmonių darbą. Įsileisti robotus į darbo rinką, nėra taip paprasta kaip gauti greitą paskolą be palūkanų (kviklån første lån gratis). Vadinasi, verslui reikia gerai viską apsvarstyti ir įvertinti, kuriose srityse galima automatizuoti žmonių darbą ir į pagalbą pasitelkti robotus.

Robotai dirba už mus, tačiau jiems reikia mūsų priežiūros

Pirmiausia, kompanijos turėtų pagalvoti apie tai, kaip užduotis būtų galima atlikti greičiau ir efektyviau jas automatizuojant. Tam reikia laiko, be to, reikia palyginti ir įvertinti kaip veikia žmogiškojo ir automatizuoto mechanizmo derinys, koks yra darbo našumas. Nors daugelis dalykų gali būti automatizuoti, įmonės turėtų šį pakeitimą taikyti strategiškai, nepamirštant įmonės misijos, bei įvertinti šiuos pokyčius įmonės ir darbuotojų naudai, o taip pat ir kokią įtaką tai darytų darbuotojų tarpusavio santykiams. Turėtų būti koncentruojamasi ties tomis užduotimis, kurios gerokai palengvintų žmogaus darbą ir jis turėtų daugiau laisvo laiko kūrybinėms užduotims atlikti.

Automatizuota darbo jėga turi būti įvertinta. Turėtų būti nustatyta ne tik kaip padidėja darbo našumas, tačiau ir kiek tai kainuoja įmonei. Robotams reikia priežiūros, žmonių, galinčių juos prižiūrėti ir reikalui esant paremontuoti. Kol kas, be žmonių to padaryti neįmanoma. Vadinasi, robotai visiškai automatizuoti verslų negali, nes žmonės čia yra būtini ir nors darbas greitėja, nesame tikri, jog technika mūsų nepaves. Be to, robotai turi būti nustatinėjami, jiems turi būti nurodomos užduotys ir nustatomos tinkamos programos. Tik tokiu būdu bus galima džiaugtis jų produktyvumu.

Tikėtina, kad skirtingoms darbo vietoms, automatizavimas turės skirtingą poveikį. Automatizuoti galima daug sričių, tačiau dėl to negali nukentėti profesionalumas ir tikslumas. Turbūt labiausiai robotai reikalingi gamykloms, kurioms vis trūksta darbuotojų. Manoma, jog tokio tipo įmonės robotus įsileis greičiausiai. Kiek sunkiau būtų įsivaizduoti robotus statybų sektoriuje arba užsiimant miškininkyste. Čia darbas turi būti tikslus, efektyvus, tačiau tam reikalinga žmogaus jėga. Tiesa, darbuotojai turi būti kvalifikuoti ir išmanantys savo darbą. Akivaizdu, jog šiuose sektoriuose darbuotojų tikrai reikės ir jų vietoje įsivaizduoti robotus dar gana sudėtinga, tačiau kas gali žinoti, galbūt ir tai po daugelio metų atrodys natūralu. Visgi, darbdaviai turėtų skirti daugiau dėmesio šių sričių specialistams, nes jie negali atsilikti nuo vis labiau optimizuojamo pasaulio ir darbo rinkoje išlikti efektyvūs bei produktyvūs.

Panašu, jog gerokai išaugs technologijų specialistų paklausa, nes tai išskirtinai žmogiška profesija, ypač programinės įrangos kūrimas, inžinerija. Kadangi vis sunkiau rasti darbuotojų tam tikroms pozicijoms, įmonės turi stipriai mąstyti apie automatizuotas darbo vietas, kai kam tai gali būti didžiulis iššūkis, su kuriuo turi susitvarkyti įmonės ir jų darbuotojai. Įmonės techniniuose darbuose turėtų rasti pusiausvyrą tarp techninių darbų kuriuos gali atlikti robotai ir darbų, kurie skirti išskirtinai žmonėms. Kadangi automatizacija yra neišvengiama, tam reikia ruoštis jau dabar. Pasiskolinti pinigų internetu be jokių palūkanų (lån penge uden renter på nettet) atrodo paprasta? Lygiai taip pat, po daugelio metų bus paprasta įsivaizduoti robotą kaip savo komandos narį. Visgi, įmonės turi suvokti, jog robotų integracija, negali būti staigus procesas, tam reikia itin gero plano, tinkamos strategijos ir pasiruošimo.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras