5 žymiausi dirbtinio intelekto robotai pasaulyje

2017 12 18 19:31

Antradienį į Vilnių atvyksta įžymiausia humanoidė, sociali robotė Sofija. Vis dėlto ji nėra vienintelis dirbtinį intelektą turintis robotas pasaulyje. Kviečiame susipažinti su dar keturiais, ne tokiais įspūdingais, tačiau irgi be galo įdomiais humanoidais.

Kuratas

Kuratas – pirmasis robotas milžinas, pristatytas 2012 m. Nuo to laiko šis humanoidas sulaukė tarptautinio žinomumo ne tik dėl savo daugiau nei 4 metrų ūgio, bet ir dėl „šypsenos šūvio“ funkcijos – fejerverkais arba vandeniu užtaisyti Kurato ginklai išauna, kai jį valdantis žmogus nusišypso arba nusijuokia.

Nors kol kas Kuratas pristatomas kaip pramogai skirtas robotas, kurį galima valdyti ir per išmanųjį įrenginį, ir tiesiogiai iš kabinos roboto viduje, apžvalgininkai pastebi, kad tiek Kurato „smegenys“, tiek fizinės funkcijos leidžia svarstyti apie kur kas rimtesnius šio roboto pritaikymo būdus.

ATLAS

Humanoidas ATLAS, pritaikytas darbui nepalankiose vietovėse, pristatytas 2013 m. Šiemet jis tiesiog pribloškė pasaulį demonstruodamas kaip patobulėjo per ketverius metus: ATLAS kūrėjų išplatintame vaizdo įraše užfiksuota, kaip humanoidas grakščiai užšoka ant dėžės, padaro nepriekaištingą kūlverstį ore ir sėkmingai nusileidžia ant abiejų kojų. Tokie įgūdžiai, be abejonės, pravers robotui, kurio pagrindinės funkcijos apibūdinamos kaip „ieškojimas“ ir „gelbėjimas“. Dar viena svarbi ATLAS funkcija, kuri nuolat tobulinama – sunkių daiktų pernešimas iš vienos vietos į kitą. Esminį gebėjimą orientuotis nepažįstamoje aplinkoje ir apeiti kliūtis ATLAS įgijo dėl jutiklių, kuriuos galima vadinti jo akimis.

„Harmony 2.1“

Šiemet rudenį pristatyta sekso robotė „Harmony“, be abejonės, prieštaringiausiai vertinamas humanoidas. Panašu, kad kritikus labiausiai šokiruoja tai, kad „Harmony“ – pirmasis kalbantis ir atmintį turtinis robotas, skirtas intymiam bendravimui. Tačiau „Harmony“ kūrėjai tvirtina, kad tik turėdama žmogiškų bruožų „Harmony“ gali padėti žmonėms išsivaduoti iš vienatvės, nugalėti nerimą ir intymumo baimę. Planuojama, kad „Harmony“ pasieks rinką jau kitais metais, o pirkėjai galės susikomplektuoti sau simpatiškiausią „Harmony“ versiją iš 30 galimų veidų, 16 figūros tipų ir 18 būdo bruožų. Beje, „Harmony“ nuotaiką keisti bus lengviausia – tereikės aktyvuoti pageidaujamus emocijas per išmanųjį telefoną.

ALPHA 2

Šiuo metu rinkos dar nepasiekęs ir nuolat tobulinamas ALPHA 2 humanoidas pristatomas kaip sumanus asistentas ir šeimos draugas, kuris gali ne tik saugoti namus, valdyti išmaniuosius įrenginius bei atsakyti į skambučius ir el. laiškus, bet ir šokti, drauge užsiimti joga bei pasekti vaikams prieš miegą pasaką. Vienas žaviausių šio nedidelio robotuko bruožų – mokėjimas įsiminti šeimos narių veidus bei išversti jų pasakytus žodžius į užsienio kalbas.

Sofija

Pirmasis socialus humanoidas pasaulyje – Sofija – buvo pristatytas 2015 m. Kaip pabrėžia Sofijos kūrėjai, svarbiausias jų tikslas – sukurti žmogumi gebantį pasirūpinti ir jį puikiai suprantantį robotą, kuris galėtų pokštauti ir išreikšti savo emocijas per mimiką.

Įdomu tai, kad Sofijos kūrėjai pabrėžia, jog nenori, kad Sofija būtų painiojama su tikru žmogumi – nors Sofijos veidas panašus į legendinės aktorės Audrey Hepburn, humanoidė visur keliauja be peruko taip pabrėžiant jos „robotišką“ tapatybę ir formuojant elegantiško humanoido įvaizdį. Panašu, kad tokį požiūrį į robotus daugelis palaiko – šiemet Sofija tapo pirmuoju humanoidu pasaulyje, gavusiu pilietybę.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras