Leidimas robotams žudyti neprižiūrimiems galėtų išgelbėti gyvybes?

2017 11 11 09:01

Ra­gi­nan­tys už­draus­ti ro­bo­tus žu­di­kus, ig­no­ruo­ja fak­tą, kad žmo­nės ka­rei­viai ga­li da­ry­ti mir­ti­nas klai­das. Jei au­to­no­mo­bi­liai gel­bės gy­vy­bes, gal ir gink­luo­tos ma­ši­nos ga­li tai da­ryti?

Kitą savaitę Ženevoje, JT būstinėje vyksiančiame susitikime bus diskutuojama apie autonomiškus ginkluotus robotus (AGR). Kitaip, nei dabartiniai, nuotoliniu būdu valdomi, kariniai dronai, naujosios mašinos taikinius atpažintų ir atakuotų be žmogaus įsikišimo. Aktyvistų grupės, tarp kurių ir „Campaign to Stop Killer Robots“ tikisi, kad šis susitikimas paskatins tarptautinį jų uždraudimą.

Bet nors fantastiniuose romanuose pilna įspėjančių pasakojimų apie tai, kas nutinka, kai ginklai atsiduria šaltose metalinėse mašinų rankose, situacija nėra tokia paprasta kaip „žmonės geri, robotai blogi“.

Leidimas robotams žudyti neprižiūrimiems galėtų išgelbėti gyvybes?

Kad tai suprastume, turėtume panagrinėti, ką žmonės kalba apie bepiločių automobilių, kuriuos šalininkai vertina kaip būdą sumažinti nelaimingų atsitikimų skaičių, etiką. Jei roboto valdomas automobilis kelia mažesnę grėsmę, nei vairuojamas žmogaus, gal tas pats pasakytina ir apie karines technologijas?

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/61548/.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras