Inovacinis robotas-dažytojas „PictoBot“ iš Singapūro

2017 04 04 09:06

Inžinieriai iš Singapūro Nanjango technologijos universiteto (NTU) sukūrė naują pramoninį robotą-dažytoją, kuris sugeba taupyti laiką ir darbo resursus, padidindamas darbo našumą ir saugumą.

Robotą „PictoBot“ sukūrė NTU kartu su „JTC Corporation“ ir vietiniu robotikos ir automatikos startuoliu „Aitech“. „PictoBot“ gali nudažyti aukštą vidinę sieną greičiau nei dviejų dažytojų komanda.

Inovacinis robotas-dažytojas „PictoBot“ iš Singapūro

Pramoniniai pastatai statomi su aukštomis lubomis, kad į juos būtų galima sutalpinti gremėzdišką pramoninę įrangą ir medžiagas. Todėl norint nudažyti tokių pastatų sienas ir lubas reikia kelių dažytojų ir keltuvų. Darbas tokiame aukštyje yra gan rizikingas ir kelia pavojų darbininkų gyvybei.

Šalia „PictoBot“ turi būti tik vienas žmogus-stebėtojas, kadangi robotas pats sugeba automatiškai nuskanuoti aplinką, naudodamas optinę kamerą ir skanavimo lazerį, skirtą navigacijai ir sienų dažymui aukštyje iki 10 metrų. Sienas robotui padeda dažyti pagalbinė robotizuota ranka-manipuliatorius.

Robotas gali dirbti 4 valandas ir nudažyti sienas lygiu dažų sluoksniu, kuris atitinka pramoninius standartus. Integruotų šiuolaikinių daviklių dėka, „Pictobot“ taip pat gali dirbti tamsoje ir nesustodamas dažyti visą parą.

Nanjango technologijos universiteto direktorius profesorius Čenas Iminas sako, kad robotas gali purkšti dažus greičiau ir lygiau, ir demonstruoja aukštą apdailos darbų lygį palyginus su egzistuojančiais metodais.

„Didžiulių pramoninių erdvių dažymas yra rutiniškas ir sunkus darbas, atimantis daug laiko. „PictoBot“ gali dažyti sienas, o žmogus tuo tarpu tiesiog stebėti jo darbą, – sako profesorius Čenas. – Autonomiškumas – didžiulis privalumas, kadangi vienas operatorius gali dirbti su keliais robotais ir reikalui esant papildyti jų rezervuarus dažais.“

JTC inovacinių programų ir korporatyvinio valdymo biuro direktorius Anilas Dasas pabrėžė, kad bendradarbiaujant su moksliniais institutais ir pramoninėmis įmonėmis, tokiomis kaip NTU ir AITECH, kompanija tikisi ir toliau kurti inovacinius pramoninius infrastruktūrinius projektus, kurie padėtų padidinti statybų gamybos našumą ir užtikrintų patikimumą bei saugumą.

„Automatizuoto dažymo proceso dėka, robotas „PictoBot“ sumažina darbo riziką, dirbant aukštose patalpose, kadangi pavojingų atvejų gamybinėse patalpose pasitaiko gana dažnai. Be to, tai padeda sumažinti ir daug jėgų reikalaujantį darbą, tuo pačiu padidinant darbo produktyvumą ir užtikrinant vidinės apdailos kokybę. Mes su nekantrumu laukiame rezultatų, kada mūsų robotas „PictoBot“ parodys savo sugebėjimus pramoniniame projekte „JTC Space Gul“.

Singapūro NRF direktorius Džordžas Džo taip pat pareiškė: „Singapūre statybų paklausa, kaip tikimasi, didės, kadangi mes ir toliau ketiname vystytis. „PictoBot“ yra puikus pavyzdys to, kaip autonominiai robotai gali padidinti gamybos našumą ir įveikti žmonių-darbininkų trūkumo problemą, su kuria susiduriama Singapūras statybų srityje. NRF ir toliau skatins viešą sektorių naudot naujas technologijas, kurios padėtų įgyvendinti mūsų valstybės poreikius“.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras