Gana šiurpiai atrodantis robotas-šikšnosparnis gali padėti kurti saugesnius ir efektyvesnius ateities dronus

2017 02 10 12:01

Šikšnosparnis yra vienintelis skraidantis žinduolis, apie šiuos gyvūnus sukurta visa galybė legendų, o mokslininkai iki šiol stengiasi paaiškinti jų skrydžio mechaniką. Mokslininkai iš Kalifornijos technologijos instituto ir Ilinojaus universiteto Urbanoje-Šampeinėje pagamino šikšnosparnį imituojantį skraidantį robotą. Teigiama, kad ateityje jis padės sukurti saugesnius ir efektyvesnius dronus.

Be jokios abejonės, propeleriu varomus dronus gaminti yra kur kas lengviau. Jiems užtenka vieno paprasto variklio, sukančio propelerį. Tuo tarpu į sparnais plasnojantį robotą reikia sumontuoti galybę skirtingų sąnarių, juos valdančių varikliukų, o ir pats valdymas yra kur kas sudėtingesnis. Visgi, mokslininkai buvo pasiryžę sukurti itin lengvą robotą, kuris imituotų šikšnosparnio sparnų mechanizmą, tam, kad geriau suprastų šio gyvūno skrydį ir panaudotų šias žinias ateities skraidantiems robotams kurti.

Gana šiurpiai atrodantis robotas-šikšnosparnis gali padėti kurti saugesnius ir efektyvesnius ateities dronus

Taigi, šis peršviečiamas robotas, pavadinimu „Bat Bot“, sveria vos 93 gramus. Jo sparnų mojis – apie 30 cm. Šikšnosparniai, priešingai nei kiti sparnuoti gyvūnai, gali keisti savo sparnų formą, todėl jų judesius yra itin sunku atkartoti. Mokslininkai į „Bat Bot“ sparnų mechanizmą sumontavo šikšnosparnio pečius, alkūnes, riešus ir kojas imituojančias mechanines jungtis, kurios taip pat gali keisti sparno formą. Žinoma, dėl to ir pats sparnas turėjo būti lankstus – „Bat Bot“ sparnai pagaminti iš itin plonos medžiagos, pagamintos silikono pagrindu. „Bat Bot“ sparnai yra lengvi ir tamprūs, todėl jis skrenda labai sklandžiai ir gali atlikti kai kuriuos sudėtingus manevrus. Tiesa, medžiaga, kad ir kokia tampri ir lengva būtų, neatrodo labai stipri – vaizdo įraše matosi sparnuose atsiradusios skylės.

„Bat Bot“ yra autonominis – nuo skrydžio pradžios iki pabaigos jo nevaldo joks žmogus. Kompiuteris, kontroliuodamas roboto sąnarius, užtikrina, kad „Bat Bot“ skristų taip, kaip numatyta prieš paleidimą. Mokslininkams jau pavyko išbandyti ir šikšnosparnių mėgstamą medžioklės manevrą, kuomet šie neria link savo grobio. Nors jis kol kas atrodo tik kaip brangus žaislas, „Bat Bot“ gali padėti sukurti daug tobulesnius skraidančius robotus.

Mokslininkai teigia, kad „Bat Bot“ sparnų sistema, lyginant su įprastais skraidančiais robotais, taupo energiją. Kadangi sparnai yra lankstūs ir robotas automatiškai gali greitai pakeisti jų formą, net atsitrenkęs į kokias nors kliūtis robotas neturėtų nukristi. Kita vertus, „Bat Bot“ kūrėjams dar reikės pasistengti, kol jie šią teoriją pavers praktine realybe – kol kas „Bat Bot“ toli gražu neskraido taip gerai, kaip tikras šikšnosparnis.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras