Robotai neturi atrodyti kaip žmonės

2016 10 28 09:07

R2D2 robotukas iš „Žvaigždių karų“ nėra panašūs į žmogų, tačiau jam žiūrovai reiškia išskirtines simpatijas. Tyrėjų teigimu, robotai nebūtinai turi būti panašūs į žmonės, kad žmogaus-roboto bendravimas būtų sklandus.

Robotikos specialistai nesutinka, kaip turėtų atrodyti robotai, ypač tie, kurie naudojami buityje. Vieni teigia, kad jie privalo būti panašūs į žmones – tam, kad žmonėms būtų lengviau. Kiti nesutinka ir tvirtina, kad robotų gali būti visokių, viskas priklauso, kaip jie sugebės „išreikšti“ savo intencijas.

„Žmogus turi natūralų bruožą – mašinų elgesį sulyginti su žmogaus elgesiu. Pavyzdžiui, jeigu robotas mojuoja, žmogus taip pat jam pamojuos“, – tvirtina Nyderlandų mokslininkui.

Robotai neturi atrodyti kaip žmonės

Tyrimui vadovavusi Daphne Karreman tikina, kad gana sunku padaryti, kad robotas galėtų siųsti žmogui suprantamus signalus. Savo tyrimui mokslininkė pasirinko zoologijos soduose ir muziejuose naudojamus robotus, kurie skirti parodyti lankytojams kelią ir pan. Tai – taip vadinami „Fun robotic outdoor guide“ (arba FROG). FROG turėjo ekraną, galėjo kalbėti ir naudoti šviesos signalus.

„Jeigu robotas neturi rankų, ar jis gali lankytojus nukreipti reikiama kryptimi? Tikrai taip, nes jis tam gali naudoti ne tik rankas, bet ir ekraną, šviesas, projekcijas ant sienos, kalbą ir pan. Labai daug galimybių“, – sako D. Karreman.

Karreman išanalizavo daug vaizdo medžiagos, kuriame užfiksuota, kaip robotai bendrauja su žmonėmis ir kokios yra žmonių reakcijos į tam tikrus robotų veiksmus. Tam ji sukūrė įrankį „Data reduction even analysis method“ (arba DREAM).

Mokslininkės teigimu, žmonės palankai reaguoja į robotus ir supranta, ką jie bando padaryti net tada, kai jie yra visai nepanašūs į žmones.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras