TAUB – miniatiūrinis robotas-skėrys

2016 09 12 17:31

Šį miniatiūrinį šokinėjantį robotą-skėrį Taub sukūrė Tel-Avivo universiteto ir Ort Braude koledžo mokslininkai. Roboto ilgis – penki coliai, svoris – mažiau nei 200 gramų. Jis gali pašokti į 4 metrų aukštį – tai du kartus aukščiau nei tai gali analogiško dydžio kiti robotai ir nušokti iki 1,5 m vienu šuoliu. Tyrėjai teigia, kad Taub puikiai galės dirbti paieškos-gelbėtojų misijose ir žvalgybos operacijose.

Robotas yra bendras profesoriaus Amiro Aijalio ir daktaro Gaboro Kosos (Tel-Avivo universitetas) bei daktaro Uri Ben-Chanano (Ort Braude koledžas) produktas. Tyrimus atlieka studentai inžinieriai Valentinas Zeitcevas ir Omeras Gvirsamonas, o taip pat daktaras Avis Vaisas iš Ort Braude koledžo.

„Mūsų miniatiūrinis robotas-skėrys – tai puikus įkvėpimo iš gamtos pavyzdys, – sako profesorius Aijalis. – Miniatiūriniai robotai yra labai populiarūs robotikos srityje, kadangi juos nebrangu pagaminti ir jie efektyviai atlieka savo užduotis. Nedidelio dydžio dėka jie gali lengvai landžioti po sunkiai praeinamas ir nežinomas vietoves ir įveikti bet kokias sudėtingas užduotis.“

Mokslininkai sukūrė roboto kūną iš ABS plastiko į pagalbą pasitelkdami 3D spausdintuvą. Roboto kojos susideda iš standžių strypų, anglies ir spyruoklių su plieno viela. Nedidelis akumuliatorius ant briaunos maitina robotą pora valandų.

TAUB – miniatiūrinis robotas-skėrys

„Mūsų tyrimai paremti tarpdisciplininiais biologiniais ir inžineriniais sprendimais, – aiškino profesorius Aijalis. – Biologinės žinios, sukauptos stebint ir studijuojant skėrius, buvo suvienytos pačiomis šiuolaikiškiausiomis inžinerinėmis technologijomis, leidžiančiomis biologinius principus realizuoti robotizuotame šokinėjančiame mechanizme.“

Tyrėjai neketino pagaminti tikslią mechaninę skėrio kopiją. Juos domino kelios konkrečios biomechaninės savybės.

Skėriai šokinėja trimis etapais. Pirmasis – kojos sulenktos – pasiruošimo stadija. Antrasis – kojos susilenkia per sąnarius. Ir trečiasis – smarkus atsispyrimas viršutinėje kojų dalyje išlaisvina sąnarius ir leidžia energijai išsilaisvinti. Tokiu būdu skėrio kojos greitai juda ir suteikia galimybę jam aukštai ir toli šokinėti.

Kaip ir skėrys, kuris naudoja mechaninę energiją, skirtą stiprinti savo galūnių veiksmus, taip ir robotas atlieka aukštą šuolį galimybės dėka, kuri leidžia kaupti energiją savo spyruoklėse.

Pasak žiniasklaidos, tyrėjai šiuo metu dirba su slydimo mechanizmu, kuris leistų robotui praplėsti savo šuolių arsenalą, sušvelninti staigų nusileidimą ir atlikti kelis stabilius šuolius iš eilės, tokiu būdu, praplečiant galimybes judėti lauko sąlygomis.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras