Robotinė salamandra juda beveik kaip tikra

2016 07 23 22:56

Mokslininkai sukonstravo robotą, kuris beveik tobulai imituoja tai, kaip tikros salamandros vaikšto ir plaukia.

Specialistų teigimu, robotas gali padėti mokslininkams atsakyti į klausimus, kaip evoliucijos eigoje gyvūnai persikėlė gyventi iš vandens į sausumą. Be to, robotas-salamandra taip pat pasitarnaus atliekant įvairias užduotis vandenyje.

Mokslininkai dažnai analizuoja gyvūnus tam, kad ne tik apie juos daugiau sužinotų, bet ir galėtų padėti, pavyzdžiui, žmonėms, kurie dėl įvairių priežasčių negali judėti. Todėl dažnai kuriami robotai, kurie imituoja tam tikrus gyvūnus.

„Salamandrų kūno sudėtis yra labai panaši pirmųjų stuburinių gyvūnų, kurie išlipo iš vandens į sausumą“, – pasakoja vienas iš robotinės salamandros autorių Auke Ijspeertas.

Robotinė salamandra juda beveik kaip tikra

Mokslininkai analizavo tikras 18 cm ilgio salamandras ir tai, kaip jos juda sausumoje ir vandenyje. Buvo daromos rentgeno nuotraukos.

3D spausdintuvu buvo pagamintas robotinės salamandros skeletas, pridėti 27 varikliai ir vandeniui atsparus egzoskeletas. Tiesa, robotas turi mažiau sąnarių ir kaulų negu gyvos salamandros.

Tai nėra pirmas kartas, kai mokslininkai sukuria robotinę salamandros versiją, tačiau ši yra pirmoji, galinti atlikti beveik visus gyvūno judesius beveik kaip tikra.

„Tikiu, kad greitai mūsų sukurta salamandra galės padėti, pavyzdžiui, gelbėjimo misijose, nes galės patekti ten, kur kitiems gali būti pavojinga“, – teigia A. Ijspeertas.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras