Dronai veržiasi į žemės ūkį: gano avis, nustato ligas, išvaiko papūgas

2016 06 04 15:13

Dronai gali ne tik mėtyti bombas ant teroristų slėptuvių ar tapti suaugusiųjų žaidimų objektais. Tai liudija internetinės komercijos bendrovė „Amazon“, įtikinusi JAV Federalinės aviacijos administraciją (FAA) pradėti bandymus, po kurių, tikimasi, Jungtinėse Valstijose dronais bus pristatomos prekės.

Dronų panaudojimas išties labai platus: jais galima prognozuoti orus, tirti kapines ar net ganyti gyvulius. Jie naudojami įvairiose srityse, tiesa, ne masiškai, todėl daugeliui vis dar kelia nuostabą, kai inžinieriai virš statybviečių paleidžia dronus filmuoti teritoriją iš viršaus ir tada tyrinėja, kokią pažangą padarė darbininkai arba kur dingo brangi technika.

Nors pavadinimas „dronas“ gali skambėti baugiai, nes pirmiausia siejasi su karyba, visgi šios bepilotės skraidyklės būna ne tik „Boeing 737“ orlaivių, bet ir žurnalo dydžio. Ne tik verslas, nekilnojamojo turto sektorius įkinkė į darbą dronus. Nors bepilotės skraidyklės dar negano lietuviškų žalmargių, užsieniečiai jas jau pritaikė žemės ūkyje.

Dronai – žemės ūkio ateitis

Tarptautinė dronų pramonės grupė nustatė, kad „tikslinis ūkininkavimas“ ir visuomenės apsauga sudaro 90 proc. potencialios dronų rinkos JAV. Komercinių dronų bendrovės „PrecisionHawk“ prezidentas Ernestas Earonas regi žemės ūkį kaip vieną perspektyviausių skraidyklių panaudojimo sferų.

Dronai gali būti plačiai pritaikomi ūkiuose – nuo gyvulių stebėjimo iki valdymo ar pasėlių fiksavimo. Pavyzdžiui, sergantys gyvūnai turi truputį aukštesnę kūno temperatūrą, todėl infraraudonųjų spindulių jutikliai gali juos aptikti didžiulėje bandoje, nes nustato net mažų skirtumų temperatūras. Duomenys įkeliami į „debesis“, juos apdoroja bendrovė „PrecisionHawk“, atsakinga už duomenų valdymą. Duomenų tvarkymo kainos prasideda nuo 10 centų už akrą (0,4 ha).

Dronai veržiasi į žemės ūkį: gano avis, nustato ligas, išvaiko papūgas
„PrecisionHawk“ dronas virš laukų. Bendrovės nuotr.

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/55037/.

Inf. šaltinis: Deimantė Daugintytė / LRT.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras