Elastingas, savaime gyjantis dirbtinis raumuo – viltis robotams

2016 05 01 09:46

Sukurtas savaime gyjantis raumuo suteikė robotams viltį.

Juk kai žmogus pasitempia ar susižeidžia raumens audinį, nepaisant skausmo, jis sugyja. Tačiau to paties negalima pasakyti apie robotus, kuriems, kartais netgi visai menkos, traumos ir sužeidimai tampa „mirtinais“, nes kad ir kokie stiprūs robotai būtų, jų standūs dirbtiniai raumenys ne visuomet atlaiko žalos padarinius.

Vis dėlto kai ką pakeisti įmanoma dėka novatoriškos polimerinės medžiagos, kuri yra neįtikėtinai elastinga ir tampri, todėl gali „savaime“ pasitaisyti, praneša portalas spectrum.ieee.org.

Elastingas, savaime gyjantis dirbtinis raumuo – viltis robotams

Stanfordo universiteto komanda, vadovaujama mokslininkės Zhenan Bao, priėmė sau mestą iššūkį sukurti dirbtinį raumens audinį, ir tokiu būdu išgelbėti ne vieną robotą. Komandos sukurtas polimero audinys turi daug neįprastų savybių. Pavyzdžiui, 2,5 centimetrų tamprios medžiagos lakštas gali būti ištemptas iki 2,5 metrų! O jeigu audinyje atsiranda skylė arba tarpas – medžiaga „sugyja“ pati.

„Dažniausiai dirbtiniai raumenys yra labai jautrūs bet kokiems pažeidimams, ir tai – stipriai veikia jų veikimą“, – teigia Z. Bao ir tikina, kad tobulinant šią naują technologiją, pamažu didėtų ir robotų ištvermė. Žinoma, robotams polimeras supergalių nesuteiktų, tačiau padarytų juos atsparesniais ir lankstesniais.

Nepaisant to, jog kūrėjų tikslas ne sukurti nenugalimus robotus, o analizuoti polimerų audinio potencialą ir adaptuoti tamprią medžiagą robotuose, siekiant šiek tiek padidinti jų dirbtinių raumenų ištvermę, tikėtina, kad absoliuti tokios medžiagos integracija į robotų gamybą garantuotų, jog ateities robotai iš tiesų būtų nenugalimi.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras