Dronai – kaip vyresnio amžiaus žmonių globėjai?

2015 12 22 08:23

Nors dronai yra kol kas dar tikrai karšta ir neretai kontroversiška tema JAV, vis dar galvojama apie šių įrenginių pritaikymo galimybes įvairiose gyvenimo srityse.

Naira Hovakimyan iš Ilinojaus universiteto – dar vienas žmogus, turintis idėjų dėl dronų panaudojimo. Tyrėjai paskirta NSF („National Science Foundation“) 1,5 mln. dotacija. Kokiam projektui? „Robotų“, kurie gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms atlikti kasdienius veiksmus, sukūrimui.

Hovakimyan sumanymas iš dalies susijęs su dronų panaudojimu. Kalba eina apie mažų, autonominių įrenginių, galinčių atlikti paprastus uždavinius, sukūrimą. Pavyzdžiui? Atnešti ir paduoti vaistus, pakelti nukritusius daiktus ar kiek aptvarkyti aplinką.

Dronai – kaip vyresnio amžiaus žmonių globėjai?

Hovakimyan įsitikinusi, kad po 20 metų dronai bus šiuolaikiškais išmaniaisiais telefonais. Jų populiarumas ir pritaikymas kone kiekvienoje gyvenimo srityje yra neišvengiami. Dronų pagalba ar asistavimas vyresnio amžiaus žmonėms tėra laiko klausimas, mat įvairiose šalyse visuomenės vis labiau sensta. Prognozuojama, kad iki 2050 metų vyresnių kaip 60 metų žmonių bus dvigubai daugiau nei yra dabar.

Hovakimyan projektas pavadintas „ASPIRE“ („Automation Supporting Prolonged Independent Residence for the Elderly“). Vyresnio amžiaus žmonių problemos – tai ne tik vienatvė, bet ir sunkumai kasdieniuose darbuose. Dronai, padėsiantys susitvarkyti su paprasčiausiais uždaviniais, tam tikrais atvejais gali tapti alternatyva senelių globos namams bei tam tikru būdu sustiprinti nepriklausomybės nuo trečiųjų asmenų pagalbos jausmą.

Inf. šaltinis: Varlė.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras