Robotų spiečiai padės pažinti vandenynų gelmes

2015 12 18 15:19

Paskelbtas naujas „X Prize Foundation“ rengiamas tarptautinis konkursas, kurio tikslas – paskatinti kurti metodus tikslių vandenyno dugno žemėlapių sudarymui, rašo „BBC News“.

Energetikos kompanija „Shell“ skyrė 7 mln. dolerių „X Prize“ konkursui, kurio dalyviai – dažniausiai inovacijas kuriančios įmonės – turėtų sukurti naujas ir pigias technologijas vandenynų dugno žemėlapiams sudaryti. Rungtynių teritorija – 500 kvadratinių kilometrų plotas, esantis keturių kilometrų gylyje. Dalyvių kuriamos technologijos turės ne tik sudaryti tikslų dugno reljefo žemėlapį, bet ir gebėti nustatyti cheminius ir biologinius požymius, pagal kuriuos mokslininkai galės spręsti apie ten esančius gyvus organizmus. Pagrindinė priežastis šioms „X Prize“ varžyboms yra faktas, kad du trečdalius planetos ploto užima vandenynai, tačiau apie 90 proc. jų dugno nėra beveik visiškai ištirta.

Iš tiesų, nors jau egzistuoja technologija, leidžianti skenuoti vandenyno dugną keturių kilometrų gylyje, „X Prize“ konkurso reikalavimai kartelę pakelia daug aukščiau… Bent jau virš vandens, mat dalyvių sukurti robotai negali būti paleidžiami į vandenį nuo laivo – tik nuo kranto arba iš oro. Antras reikalavimas – šie zondai turi būti visiškai autonomiški, tad jokių kabelių, leidžiančių juos valdyti ar perduoti informaciją.

Pirmame konkurso etape dalyvių sukurti povandeniniai robotai turės dirbti dviejų kilometrų gylyje. Per 6–8 valandas jie turės sudaryti batimetrinį (dugno reljefo) žemėlapį bent penktadaliui viso tiriamo 500 kv.km ploto. Į antrą etapą atrinkti zondai jau turės dirbti 4 km gylyje ir privalės sudaryti žemėlapį bent pusei skenuojamo ploto ir šį darbą reikės atlikti per 12–15 valandų. Tai atrodo kaip gan paprasta užduotis tik iš pirmo žvilgsnio – juk tokiame gylyje dominuoja visiška tamsa ir 40 megapaskalių slėgis. Konkursą rengiančios „X Prize“ organizacijos vadovas Peteris Diamandisas tikisi, kad geriausiai pasirodžiusių dalyvių zondai bus maži, autonomiški, pigūs bei, ko gero, jie veiks spiečiaus principu, kai daug nedidelių robotų plauks būriu ir orientuosis pagal vienas kito padėtį.

Vienas milijonas dolerių iš septynių bus skirtas grupei, kurių sukurtas zondas turės patikimus povandeninius cheminių ir biologinių medžiagų sensorius. Taip povandeninia robotai galės tikrąją to žodžio prasme „iššniukštinėti“ gyvus organizmus aklinoje tamsoje. Tai, kad „X Prize“ konkursai yra sėkminga priemonė naujoms technologijoms kurti įrodo ankstesnių varžybų rezultatai.

Štai šiais metais buvo paskelbti panašaus, prieš du metus pradėto konkurso laimėtojai, kurie turėjo sukurti labai tikslų jutiklį, galintį matuoti vandens rūgštingumą savarankiškai net ir ekstremaliomis sąlygomis, kurios sutinkamos dideliame gylyje. Tuo tarpu prieš keturis metus pasibaigė dar vienas „X Prize“ konkursas, kurio laimėtojai sukūrė turbiną, leidžiančią efektyviai šalinti į vandenyno vandenį išsiliejusią naftą. Jau nekalbant apie tai, kad didele dalimi privačių raketas į kosmosą skraidinančių kompanijų verslas prasidėjo būtent nuo legendinio 1996-aisiais paskelbto „Ansari X Prize“ konkurso.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras