Dronai: EP siekia užtikrinti saugumą ir privatumą

2015 11 01 10:49

ES turi užtikrinti, kad vis dažniau komerciniais ir pramoginiais tikslais naudojami bepiločiai orlaiviai (dronai) nekeltų pavojaus viešajam saugumui ir asmenų privatumui. Tai sakoma ketvirtadienį priimtoje Europos Parlamento rezoliucijoje (581 balsas už, 31 prieš, 21 susilaikė).

Europarlamentarų įsitikinimu, didėjančios galimybės panaudoti bepiločius orlaivius, pavyzdžiui, saugoti geležinkelius, užtvankas, elektrines, įvertinti stichines nelaimes, purkšti pasėlius, pristatyti siuntas ar kurti filmus, prisideda prie ūkio augimo ir darbo vietų kūrimo. Tačiau kartu labai svarbu apsaugoti privatumą ir užtikrinti saugumą.

Rezoliucijoje siūloma registruoti bepiločius orlaiviuos ir juose diegti tapatybės nustatymo lustus. Tai padėtų lengviau susekti dronus naudojančius nusikaltėlius.

EP nariai ragina Europos Komisiją remti kliūčių nustatymo ir išvengimo, geografinio apribojimo ir trukdžių slopinimo technologijų tyrimus, kurie leistų išvengti bepiločių orlaivių susidūrimo su lėktuvais, taip pat neleistų jiems pažeisti svarbios infrastruktūros (elektrinių, oro uostų ir pan.) apsaugos perimetro.

Šiuo metu vienoje ES šalyje išduotas bepiločio orlaivio naudojimo leidimas paprastai nėra pripažįstamas kitoje valstybėje, o tai gali sutrukdyti šios srities rinkos plėtrai. Todėl EP nariai remia siūlymą ES mastu nustatyti šios srities taisykles, kurios apimtų bepiločių orlaivių tikrinimo ir priežiūros reikalavimus. Jose svarbu atsižvelgti į dronų dydį, jų naudojimo vietovę ir paskirtį, priduria europarlamentarai.

„Labai svarbu, kad dronai nekeltų pavojaus saugumui. Nenorime leistis į detales ir suvaržyti reguliuotojų pasirinkimo, tačiau siūlome rėmus, kurias vadovaudamosi Europos Komisija, ES valstybės ir kitos suinteresuotos institucijos galėtų išplėsti teisines šios srities ribas“, – pažymėjo EP pranešėja Jacqueline Foster (Europos konservatoriai ir reformistai, Jungtinė Karalystė).

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras