Naujas algoritmas pagerins robotų-statybininkų darbą

2015 09 25 09:48

Robotai sugeba atlikti sunkius ir pavojingus darbus. Tačiau dirbti savarankiškai naujose aplinkose jie dar nemoka. Masačusetso technologijos instituto (MIT) tyrėjų komanda sukūrė algoritmą, kuris palengvina bendravimą tarp robotų statybų aikštelėse ir pagerina darbo kokybę.

Dabartinių algoritmų dėka mašinos užduotis atlieka iš karto, nepameta nei vienos detalės. Tačiau kai kalba pasisuka apie sudėtingas užduotis, jie negali jos atlikti deramai iš pirmo karto.

Naujas algoritmas padės tokiose situacijose, kur robotams reikės atlikti surinkimo operacijas, kurios reikalauja kelių žingsnių ir kur turi dirba du robotai vienu metu. Nei vienas iš robotų neatliks konkrečios užduoties, nepriėmęs tinkamo sprendimo iš anksto.

MIT algoritmas pasižymi išskirtine savybe – jis atideda sunkias užduotis vėlesniam laikui ir atlieka lengvesnes. Robotai visiškai ignoruoja problemos sprendimą ir kuria planą, kuris padeda jiems kokybiškai atlikti darbą po kiekvieno etapo.

Po to, vienas robotas stebi, ar yra tinkamas sprendimas, kuris netrukdo kitoms dirbančioms mašinoms. Jei nėra sprendimo, robotas laikosi plano „pakelti ir padėti“. Tada, kai visos lengvos užduotys bus atliktos, algoritmas siųs robotą prie atidėtos sudėtingesnės užduoties.

Šio metodo dėka, robotai surenka visus komponentus, kad pradėtų kitą etapą, be to, tai užima gerokai mažiau laiko, nei reikėtų skaičiuojant kiekvieną roboto žingsnį.

Komanda išbandė naująjį metodą, panaudodama tris robotus, kurie turėjo surinkti kėdę. Rezultatai buvo teigiami. Komanda taip pat atliko gerokai sudėtingesnių operacijų sekas ir nustatė, kad naujas algoritmas padėjo išspręsti užduotis per kelias minutes, kai įprastai tam reikėtų valandos. Naujas algoritmas yra didžiulis žingsnis link efektyvaus robotų darbo statybų aikštelėse.

„Mes labai džiaugiamės, kad galime robotus naudoti įvairesnėse statybų srityse“, – sako Daniela Rus, dirbanti MIT elektronikos ir informatikos mokslų skyriuje. „Norime išmokyti robotus suvokti užduoties esmę gerokai greičiau, nei tai leidžia dabartiniai metodai.“

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras