Sužinokite, ar per artimiausius 20 metų robotas atims jūsų darbo vietą

2015 09 16 20:38

Oksfordo universiteto ir bendrovės „Deloitte“ specialistų tyrimas parodė, kad per ateinančius 20 metų net 35 proc. žmonių, dirbančių Jungtinėje Karalystėje, rizikuoja netekti darbo ne dėl migrantų, kurie jų darbą atliks pigiau, o dėl kompiuterių ir robotų, kurie dirbs apskritai beveik nemokamai, rašo BBC.

Specialistai, parengę tyrimą „The Future of Employment: How susceptible are jobs to automation“, 702 skirtingas profesijas surikiavo į eilutę pagal tikimybę, kad jų darbą po 20 metų dirbs robotai. Duomenis analizavo Oksfordo universiteto Martino mokyklos mokslininkai Michaelas Osborne’as ir Carlas Frey’us. Jie rėmėsi Jungtinės Karalystės darbo vietų ir vidutinio atlyginimo dydžio duomenimis iš JK Nacionalinio statistikos biuro bei „Deloitte“ duomenų bazių.

Tikimybę būti nukonkuruotam roboto mokslininkai vertino pagal devynias pagrindines savybes, reikalingas darbui atlikti: socialinį suvokimą, derybinius gebėjimus, gebėjimą įtikinti, pagalbą ir rūpinimąsi kitais, originalumą, meniškumą, pirštų miklumą, rankų miklumą ir poreikį dirbti ankštoje darbo vietoje.

Iš pradžių tyrimas buvo vykdomas analizuojant detalius statistinius duomenis apie darbą JAV, naudojant O*NET duomenų bazę. Vėliau analizė buvo adaptuoja Jungtinei Karalystei, taikant JK Nacionalinio statistikos biuro darbų klasifikavimo kriterijus. Kai kuriais atvejais JAV ir JK darbuotojų specialybės šiek tiek skyrėsi, todėl profesijas teko apjungti skaičiavimuose taikant vidurkinimą.

Įvertinus tai, kad Lietuva taip pat priskiriama prie išsivysčiusių valstybių ir, nepaisant atlyginimų skirtumų, tikrai ne menkiau už Jungtinę Karalystę įsisavina įvairiausias technologijas, galima manyti, kad šiuo tyrimo duomenys jeigu ne absoliučiai tiksliai, tai bent jau gana artimai gali būti taikomi ir mūsų valstybės gyventojams, norintiems pasitikrinti, ar jų darbo vieta yra „apsaugota“ nuo robotų.

Pilną tikimybių prarasti darbą robotui lentelę rasite tyrimo 57-72 puslapiuose. Bet BBC svetainėje yra sukurta patogi automatizuota darbo praradimo tikimybės paieška pagal profesiją – tereikia įvesti savo profesijos pavadinimą anglų kalba.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras