Karinio laivyno ateitis – 3D spausdinimas

2015 07 30 17:54

Dar prieš pirmajam karo laivui išplaukiant į vandenis, jo įgula susidūrė su rimta problema – ribota laivo talpa. Bėgant amžiams kariniai laivai šioje srityje vis tobulėjo. Ieškota kuo kompaktiškesnės ir lengvesnės ginkluotės, geresnių amunicijos bei kitų atsargų sandėliavimo būdų. Žvelgiant į šiandieną, visiškai naują šios problemos sprendimo būdą siūlo inovatyviosios technologijos. 3D spausdinimas leis taupyti vietą laivuose, sandėliuojant tik dronų bei kitos įrangos gaminimui reikiamas žaliavas. Teigiama, jog tokiu būdu laivuose būtų galima spausdinti net kovinių raketų galvutes.

Karinio laivyno ateitis – 3D spausdinimas

Prieš ketverius metus Southamptono universitetas sėkmingai sukūrė 3D būdu spausdinamą droną SULSA. Neseniai toks pats dronas buvo paleistas iš nedidelio Britų Karališkojo laivyno patrulinio laivo „HMS Mersey“. Bepilotė skraidyklė sėkmingai pakilo ir įveikusi pusės kilometro atstumą pasiekė krantą.

Žemiau pateiktoje filmuotoje medžiagoje galite pamatyti minėtojo skrydžio vaizdus iš drono perspektyvos:

Nors SULSA dronas buvo atspausdintas krante, tačiau tai nesunkiai galima atlikti ir laive. Galimybė esant reikalui iš turimų žaliavų atsispausdinti dronus leis tokiems nedideliems laivams kaip „Mersey“ tapti kur kas efektyvesniais.

Tačiau, jeigu vietoje žvalgybinio drono laivui prireiktų kažko grėsmingesnio, pavyzdžiui, kovinės raketos?

Karinės įrangos gamybos milžinė „Raytheon“ praneša, jog tokia technologija jau ranka pasiekiama. Šį mėnesį išplatintame „Raytheon“ pareiškime teigiama, jog atliekami bandomieji kovinių raketų 3D spausdinimo darbai. Inžinieriams pavyko atspausdinti net raketų variklius ir raketų taikinio ieškiklių sudedamąsias dalis. Pranešama, kad šiuo metu „Raytheon“ specialistai sugeba atspausdinti 80 % raketos konstrukcijai reikiamų detalių.

Karybos industrija vis labiau žvelgia į kuriamos įrangos lankstumą ir universalumą. Rytojaus jūreiviai gali palikti krantą, net nežinodami kokios misijos jų laukia. Vis modernėjančiame karo lauke žvalgybos misija gali virsti atakos veiksmais, todėl 3D spausdinimas užtikrins, kad galimai reikiama įranga visada būtų prieinama.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras