Povandeniniai robotai tapo savarankiškesni

2015 07 23 17:32

Masačusetso technologijos instituto specialistų grupė sukūrė algoritmų eilę, kurių dėka robotai gali beveik savarankiškai planuoti ir atlikti jūros dugno tyrimus. Šios technologijos dėka inžinieriai ir programuotojai gali sutelkti dėmesį į kitas svarbias užduotis, kol robotai savarankiškai, tik su minimalia žmogaus pagalba, tyrinės pačius atokiausius jūrų ir vandenynų gelmių kampelius.

Dabar panašūs tyrimai po vandeniu atliekami, valdant robotus rankiniu būdu arba iš anksto užprogramuojant kiekvieną roboto žingsnį ir dėl to prarandama daug brangaus laiko. Tačiau nauji robotizuoti aparatai, pasižymintys didele skaičiavimo galia, suteikia bet kokiems tyrinėjimų aparatams planavimo, pasirinkimo ir sprendimų priėmimo funkcijas, kurių dėka robotas atliks didžiąją darbo dalį visiškai savarankiškai.

Sukurtų programinių algoritmų pagrindas yra sprendimų priėmimo technologijos. Viena sistemos dalis priima aukščiausio lygio sprendimus, tokius, kaip vietos pasirinkimo tyrimai, kitos sistemos dalys planuoja optimaliausius maršrutus, o pačiame žemiausiame lygmenyje identifikuojamos užduotys ir sprendžiamos staiga iškilusios problemos.

„Mes duodame sistemai bendrą užduotį, t. y. nuplaukti į tam tikrą vietą ir atlikti jos tyrimą, neapkraudami sistemos papildoma informacija ir reikalavimais, – aiškina sukurtos sistemos vadovas Brianas Williamsas. – Toliau pati sistema pasirenka geriausią užduoties sprendimą, nuolatos tikrindama, ar jos pasirinkimas atitinka visus reikiamus parametrus. Be to, nuoseklių veiksmų pasirinkimo metu sistema atsižvelgia į visas aplinkos ypatybes, kurioje jai teks dirbti.“

Povandeniniai robotai tapo savarankiškesni

Masačiusetso technologijos instituto tyrėjai dirbo kartu su Rod Ailendo universiteto specialistais, Australijos lauko robotikos centru ir Vudso povandeninių okeanografijos tyrimų institutu. 2015 metų gegužę jie atliko sistemos bandymus vandenyne netoli Australijos krantų.

Naudodami autonominius povandeninius įvairių tipų aparatus, įskaitant ir „povandeninius sklandytuvus“, tyrėjai įsitikino, kad sistema, valdydama įvairaus tipo ir paskirties aparatų grupės veiksmus, veikia sėkmingai. Aparatai sudarinėjo jūros dugno zonos žemėlapius, ėmė vandens mėginius ir atlikinėjo kitas užduotis, išvengdami kliūčių, užduočių dubliavimosi ir savarankiškai jas perskirstydavo, jei kitiems aparatams reikėdavo daugiau laiko įveikti jiems patikėtus darbus.

Tyrėjai teigia, kad jų sukurta sistema gerokai sumažins specialistų poreikį ir leis atlikti didelio masto tyrimus, dalyvaujant nedidelėms mokslininkų grupėms. Šio projekto dėka nereikės samdyti daug specialistų, o sutaupytus pinigus bus galima panaudoti tobulesnės ir intelektualesnės technikos kūrimui.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras