Robotinė ranka padės JAV kariams niekada neprašauti

2015 06 22 23:26

JAV kariai greitu metu gali būti aprūpinti robotiniais rankų egzoskeletais, suteikiančiais jiems mirtiną taiklumą. Pasak prietaiso kūrėjų, net ir nustojus jį dėvėti, šaulio ranka stabiliau valdo ginklą.

Danas Baechle, robotinės rankos projekto „Maxfas“ tyrimų vadovas teigė, jog jo kompanijos kuriama sistema veikia panašiai kaip ir stabilizatoriai vaizdo kamerose.

Anot Baechle, tereikia tik įsivaizduoti, kokią naudą iš vaizdo stabilizatorių gauna fotografas, fiksuodamas judančius objektus. „Maxfas“ suteikia tokį pat stabilumo lygi, kuomet taikomasi į taikinį ir paleidžiamas šūvis. Sistema pajaučia net ir menkiausius rankos virpesius, apie kuriuos žmogus net nepagalvoja.

Robotinė ranka padės JAV kariams niekada neprašauti

Nors kontrolės algoritmai ženkliai sumažina rankos drebėjimą, tačiau „Maxfas“ egzoskeletas nesurakina ir neapsunkina jos judesių. Šaulys gali be vargo pakeisti jos poziciją.

Dabartinis prototipas, prie kurio kūrimo prisidėjo ir JAV Armijos tyrimų laboratorija, pagamintas, naudojant masyvų, motorais aprūpintą rėmą. Apyrankės, kuriose įtaisyti akselerometrai ir giroskopai pritaisomos prie šaulio dilbio ir žasto. Šie jutikliai gali pajusti net menkiausią rankos virpėjimą. Šie duomenys perduodami mikroschemoms, išanalizuojami ir egzoskeletas ima taikyti atsakomuosius, nedidelės galios veiksmus, taip siekdamas panaikinti rankos drebėjimą.

Baechle tikisi pagaminti robotinę ranką, kurią karys nesunkiai galėtų panaudoti mūšio lauke. Ji turėtų būti lengva, kompaktiška, bei nevaržyti kūno judesių.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras