Robotai, pamėgdžiodami gyvūnus, gali greitai atsistatyti po patirtos žalos

2015 06 10 09:57

Robotai, pamėgdžiodami gyvūnus, gali greitai atsistatyti po patirtos žalosMokslininkai sukūrė naują technologiją, kuri leidžia robotams greitai atsistatyti po patirtų traumų, greičiau nei porą minučių, panašiai, kaip prisitaiko sužeisti gyvūnai.

Tokie autonominiai robotai būtų labai naudingi ten, kur sunku ar net neįmanoma juos pataisyti, pavyzdžiui, atokiose vietovėse ar nepalankiose aplinkose, pavyzdžiui, branduoliniuose reaktoriuose, nelaimės ištiktuose rajonuose, po vandeniu.

Vaizdo įraše užfiksuotas šešiakojis robotas, kuris prisitaiko ir vėl ima vaikščioti, net jei nebeveikia dvi jo kojos. Taip pat robotas-manipuliatorius vėl išmoksta teisingai padėti objektą, jei sugenda keli jį valdantys varikliai.

„Sužeisti gyvūnai nepradeda mokytis nuo nulio, – sako Žanas-Baptistas More (Jean-Baptiste Mouret) iš Pjero ir Mari Kiuri universiteto. – Jie intuityviai mėgina įvairius elgesio būdus. Ši intuicija leidžia jiems išbandyti keletą skirtingų elgesio modelių, o po to – pasirinkti tą, kuris tinkamiausias tokiai traumai. Mes sukūrėme robotus, kurie gali daryti tą patį.“

Mokslininkai sukūrė „bandymų ir klaidų” algoritmą, kuris leidžia robotams, lygiai taip pat kaip tai daro gyvūnai, atsitikus traumai, patikrinti kelis judėjimo būdus ir greitai atrasti tokį, kuris tinka geriausiai.

„Pavyzdžiui, jei robotas vaikščiojo daugiausia užpakalinėmis kojomis, bet dėl kažkokių priežasčių jis nebegali to daryti, jis mėgins vaikščioti priekinėmis kojomis. Labai stebina, kad atrodęs beviltiškai sugedęs robotas jau po poros minučių visai efektyviai nušlubuoja tolyn“.

Šio tyrimo rezultatai paskelbti gegužės mėnesio žurnale „Nature“.

Inf. šaltinis: MokslasPlius.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras