Kaip „nulaužti“ karinį droną? Informacijos ieškokite „Google“

2015 06 07 23:26

Izraelio saugumo ekspertai perspėjo JAV gynybos pareigūnus, jog duomenys, kaip „nulaužti“ karinius dronus, yra laisvai prieinami internete.

2011-aisiais Irano kariškiams pavyko perimti „skraidančio sparno“ tipo CŽV žvalgybinį „Lockheed Martin“ droną „RQ-170 Sentinel“. Pasak pačių iraniečių, jų inžinieriams pavyko įsilaužti į skraidyklės GPS sistemą ir nusiųsti jai klaidingas koordinates, dėl kurių ji paprasčiausiai nukrito Irano teritorijoje.

Nors JAV gynybos pareigūnų teigimu, drone buvo įdiegta vidinė apsaugos sistema, kuri vargu ar leistų skraidyklę perėmusiems asmenims išpešti iš jos apčiuopiamos naudos, tačiau Teheranas pranešė, jog sėkmingai panaudojo grobį „atvirkštinei inžinerijai“ ir sukūrė jos kopijas. Irano kariuomenė net išplatino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti savo dizainu į „Sentinel“ bepilotį panašių dronų skrydžiai.

Nors gynybos ekspertai šias Teherano sukonstruotas skraidykles vertina gan skeptiškai ir veikiau laiko amerikiečių drono butaforinėmis versijomis, tačiau sėkmingas iraniečių įsilaužimas į „Sentinel“ pozicionavimo sistemas išties kelia nerimą.

Sutapimas, tačiau šis incidentas įvyko praėjus tik mėnesiui po to, kai akademikas Nils Ole Tippenhaueris su savo kolegomis iš Ciuricho bei Kalifornijos universitetų paskelbė savo studiją „On The Requirements For Successful GPS Spoofing Attacks“ (liet. „Apie reikalavimus sėkmingoms GPS pergudravimo atakoms“).

Kaip „nulaužti“ karinį droną? Informacijos ieškokite „Google“

„Šis PDF failas… iš esmės, tai vadovėlis programišiams“, – teigė Esti Peshin, kompanijos „Israel Aerospace Industries“ kibernetinių gynybos programų vadovė.

„Galite jį rasti „Google“ paieškoje. Tiesiog paieškokite frazės „Tippenhauer“. Tai bus pirmasis paieškos rezultatas. Įvedus žodžius „UAV Cyberattacks“ – trečiasis rezultatas“, – teigė Pashin, gegužės 4-ają Vašingtone (JAV) vykusioje Gynybinių kibernetinės erdvės operacijų ir žvalgybos konferencijoje.

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/50097/.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras