Robotas-chirurgas sėkmingai atliko operaciją vynuogei

2015 05 18 08:01

Robotas-chiruras sėkmingai atliko operaciją vynuogeiAr robotai jau pasiekė tokį patikimumo lygį, kad galėtų imtis žmonių chirurginių operacijų? Na, bent jau vynuoges jiems operuoti sekasi puikiai.

Vynuogė buvo itin prastos būklės. Kažkas nulupo jos odelės skiautę ir per atsivėrusį plyši matėsi jos minkštimas. Bet prireikė tik pusantros minutės ir dvipirštės robotinės rankos odą prisiuvo atgal. Vynuogė ir vėl atrodė (beveik) sveika, praneša portalas popularmechanics.com.

Vaizdo klipe matomos mažytės ir greitai besidarbuojančios robotinės rankos priklauso „da Vinci“ chirurginei sistemai. Tai chirurginėms operacijoms skirtas robotas. Roboto gamintojai teigia, kad jų sukurto roboto rankos, priešingai nei žmogaus, niekada nedreba. Be to, jos dar ir gerokai lankstesnės. Visai tai leidžia robotui atlikti kur kas tikslesnius, bei mažiausio įmanomo dydžio pjūvius.

Filmuotoje medžiagoje matome, kaip chirurgas nuotoliniu būdu valdo roboto rankas, prisiūdamas vynuogei trūkstamą odos lopą. Baigus siūti, išorėje kyšančias gijas apkarpo trečioji, žirklėmis aprūpinta roboto ranka. Operacijos kadrams pasibaigus, vaizdo klipe pasirodo perspėjamoji žinutė. „Operacijų metu, galimos rimtos komplikacijos, net naudojant „da Vinci“ chirurginę sistemą.“

Ir nors su vynuoge robotas susitvarkė be vargo, tačiau operuojant žmones komplikacijų gali išties kilti. Netgi mirtinų. Deja, vieno paciento netektis, dėl patirtų komplikacijų po operacijos, jau yra siejama su „da Vinci“ chirurgine sistema. Tiesa, nelaimingų atsitikimų ir komplikacijų neišvengiama ir kai chirurginė operacija atliekama žmogaus rankomis. Nesant pakankamam duomenų kiekiui ir vertinimo kriterijų vieningumui, dar ankstoka vertinti robotinių chirurgų efektyvumą, ypač, kai jais operacijų kol kas atlikta itin nedaug.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras