Gerų įpročių formavimui – mieli, mažyčiai robotai

2015 04 01 08:08

Siekti naujo tikslo ir iš tiesų pakeisti gyvenimą nėra lengva. Tam reikia daugiau, nei sportinės apyrankės ar išmaniojo telefono programėlės.

Jeigu įsigijote naujutėlaitę ir madingą sportinę apyrankę, labai tikėtina, jog po kurio laiko ji amžiams liks gulėti stalčiuje. Galbūt jos problema ta, kad ji nėra pakankamai miela? Naujasis, „tamagochi“ žaislą primenantis robotas, paremtas idėja, jog norint, kad technologijos padėtų jums formuoti naujus įpročius, turite būti prie jų emociškai prisirišę.

Anot Kaylos Matheus, MOTI, įmonės kuriančios mielus inovatyvius prietaisus, įkūrėjos, pažvelgus į dėvimos elektronikos pardavimus, matomas didelis nuosmukis. Matheus teigimu, neužtenka, kad prietaisas tik pateiktų duomenis. Žmogui reikia kur kas daugiau.

Gerų įpročių formavimui – mieli, mažyčiai robotai

MOTI, kaip ir kiti panašūs įrenginiai, renka duomenis apie žmogaus elgseną, tačiau taip pat jis yra tarsi mažas robotinis draugas. Prieš pradedant tam tikrą veiklą, kurią norite paversti savo įpročiu, paspaudus mygtuką MOTI ima linksmai žybčioti ir skleisti džiugus garsus. Tai gan paprasta technika, tačiau kūrėjos teigimu, ji gali padėti sukurti emocinį ryšį.

Pirmieji roboto bandytojai buvo du vyriškiai, kurie laikui bėgant pamilo šiuos robotus. Anot kūrėjos, ją itin sudomino, kaip jie atsiliepė apie savo elektroninius pagalbininkus. Kalbėdami apie robotus jie naudojo žodžius „jis“ arba „ji“ – o to niekad nepastebėta, kalbant apie dėvimą elektroniką. Matheus suvokė, jog tarp jos sukurtų mielų robotų ir jų bandytojų užsimezgė emocinis ryšys.

Ne taip kaip programėlė išmaniajame telefone, kurią galima ignoruoti ar net ištrinti, mažasis robotas savo ekrane nuolat primins apie tai, ką turite padaryti. Matheus teigimu, tai tarsi simbolinis tikslo įsikūnijimas, kuris taip pat yra itin mielas.

Vienas iš naujausių šio roboto bandytoju, su kuriuo dirbo Matheus, siekė išsiugdyti įprotį per dieną išgerti mažiausiai aštuonias stiklines vandens. Jis pasidėjo MOTI ant savo rašomoje stalo darbe, už kurio nuolat sėdėdamas vis pamiršta reguliariai atsigerti vandens. Matheus teigimu, dėl to, kad robotas yra fizinis objektas, jis staiga tampa aplinkos detale, duodančia ženklą. Žvelgiant į kompiuterio ekraną karts nuo karto žmogaus žvilgsnis nuslysta link MOTI ir taip jis prisimena savo tikslą.

Kiekvieną kartą išgėręs vandens stiklinę, jis spusteli mygtuką ir robotas ima skleisti linksmus garsus bei žybsėti, tuo pačiu parodydamas kiek dar liko išgerti stiklinių. Nors gali atrodyti, jog toks robotas turėtų trikdyti ir nervinti vyriškio bendradarbius, tačiau nutiko priešingai. Jie, sužinoję apie jo naujo įpročio formavimą, ėmė vyrą palaikyti, pasveikina jį, vos tik jis išgeria stiklinę vandens. Taip pat bendradarbiai ėmė domėtis robotu, jiems patiems knieti jį paspausti. Robotas padeda patraukti kitų žmonių dėmesį bei pradėti pokalbį apie siekiamą tikslą. Parama iš aplinkinių yra ypač svarbi norint išsiugdyti naują įprotį.

Mintis sukurti panašų robotą kilo, kai Matheus patyrė kelio traumą ir turėjo kasdien daryti kojos tempimo bei jėgos pratimus. Kasdieninė 30 minučių mankšta jai labai įgriso, nors kitose gyvenimo srityse jai motyvuoti save sekėsi itin gerai.

Ji pradėjo domėtis už įpročių formavimo slypinčiu mokslu ir suvokė, kad galavimasis, siekiant išsiugdyti naują įprotį, yra universali problema. Anot roboto kūrėjos, egzistuoja svari priežastis, kodėl tik 8 procentai amerikiečių išpildo savo Naujųjų Metų nakties pažadus.

Nors sportiniai laikrodžiai bei įvairios programėlės puikiai atlieka savo darbą, pateikdami įvairius duomenis bei progreso statistiką, Matheus teigimu, jos sukurtas robotas užpildo trūkstamą motyvacijos spragą. Jis taip pat gali būti prijungtas prie kitos elektroninės įrangos, bei sekti jos fiksuojamus duomenis. Keičiantis jūsų elgsenai, MOTI taip pat evoliucionuoja.

Matheus teigimu, MOTI perpranta jūsų dienotvarkę. Jeigu nuklydote nuo savo plano, robotas apie tai informuos jus. Ne taip kaip su programine įranga, kurios žinutes paprasčiausiai galite panaikinti, MOTI nuliūs arba supyks. Studijuodamas žmogaus elgseną, robotas nusprendžia, kas labiausiai jį motyvuoja, pavyzdžiui, piktas cypimas.

Matheus sukurtas MOTI prototipas dalyvauja kompanijos „Google“ organizuojamoje „30 savaičių“ programoje – dizaineriams skirtame inkubatoriuje. Dabar ji ieško 50 beta versijos bandytojų, kurie norėtų išmėginti jos prietaisą.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras