Robotas, kurį sunku atskirti nuo tikro drugelio

2015 03 31 08:20

Drugelis yra vienas iš gražiausių gamtos kūrinių. Kompanija „Festo“ patobulino savo robotinę plaštakę, kuri labai primena gyvą vabzdį.

Robotinis drugelis dabar gali geriau orientuotis didelėse erdvėse. Nors jo plasnojimas ir sklendimas primena tikro drugelio judesius – jis absoliučiai dirbtinis. Tiesa, ko gero kompanijos logotipas ant drugelio sparnų išduoda, kad tai žmonių kūrinys.

Robotas, kurį sunku atskirti nuo tikro drugelio

„Festo“ savo būstinėje pademonstravo nedidelį robotinių drugelių būrį, kurie neįtikėtinai primena tikrus vabzdžius. Siekiant išlaikyti juos mažus, lengvus ir aerodinamiškus, atsisakyta bet kokių vidinių jutiklių. Vietoje to, dvylika vaizdo kamerų fiksavo kiekvieno drugelio judesius, kiekvienam drugeliui panaudodama po unikalų infraraudonųjų spindulių žymeklį.

Duomenys iš šių kamerų buvo apdoroti centriniame kompiuteryje, kuris kiekvienam robotui perduodavo skrydžio nurodymus, todėl sukurtas įspūdis, tarsi kiekvienas robotinis drugelis erdvėje judėtų savarankiškai. Tai tarsi uždarų patalpų GPS sistema. Taigi, drugeliai nėra savarankiški, bet priklausomi nuo išorinių informacijos daviklių.

Demonstraciniame filmuke rodomas visos sistemos veikimas. Regis, šie robotiniai drugeliai dar nėra pasirengę būti paleisti į gamtą. Tačiau muziejai ir zoologijos sodai greitu metu gali nustebinti savo lankytojus šių drugelių skrydžiais.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras