Kodėl dirbtinio intelekto sistemos dažnai yra moteriškos?

2015 03 02 13:21

Vienas iš garsiausių moteriško dirbtinio intelekto pavyzdžių yra kompanijos „Apple“ išmaniesiems telefonams iPhone sukurta asistentė „Siri“. Vardas „Siri“, išvertus iš norvegų kalbos, reiškia „į pergale vedanti gražuolė“. Pagrindinis „Siri“ programos balsas yra moteriškas, tačiau dabar jį galima pakeisti ir į vyrišką.

Japonijos Osaka universiteto mokslininkas Hiroshi Ishiguro sukūrė keletą pažangių androidų, pavyzdžiui, „Repliee R1“, kuris buvo sukurtas pagal jo 5 metų dukros modelį. „Repliee Q1Expo“ sukurtas pagal Japonijos žinių pranešėjos Ayako Fujii modelį. Neseniai H. Ishiguro sukūrė seriją „Actroid“ robotų, kurie veikia kaip viešbučio personalas. Tai pirmieji tokie robotai pasaulyje. Šie robotai panašūs į jaunas japones viešbučiuose dirbs registratūrose, rūbinėse, taip pat atliks padavėjų ir valytojų pareigas.

Net ir mokslinės fantastikos filmuose demonstruojami robotai dažnai yra moteriški. Pavyzdžiui, filme „Ji“ (angl. „Her“), vaizduojama dirbtinio intelekto sistema, pavadinta Samantha, kurios balsą įgarsino garsi aktorė Scarlett Johansson.

Šie pavyzdžiai puikiai parodo, jog dauguma dirbtinio intelekto sistemų yra moteriškos lyties. Tačiau kyla klausimas – kodėl?

Kodėl dirbtinio intelekto sistemos dažnai yra moteriškos?

Indianapolio (JAV) universiteto mokslininkas Karl Fredic MacDorman mano, kad viena priežastis gali būti ta, jog šios sistemos atlieka užduotis, kurios tradiciškai priskiriamos moterims. Pavyzdžiui, daug robotų yra sukurti atlikti tarnaičių, asmeninių asistenčių ar muziejaus gidžių pareigas. K. F. MacDorman taip pat priduria, kad dauguma inžinierių, kurie projektuoja dirbtinio intelekto sistemas, yra vyrai, o juos traukia moterys, dėl to jiems patiems maloniau dirbti su „moteriška“ sistema.

Socialinė antropologė Kathleen Richardson, dirbanti Londono universiteto koledže (Didžioji Britanija), mano, kad kuriant dirbtinio intelekto sistemą be kūno, kaip „Siri“ atveju, šansai, jog balsas bus moteriškas yra didesni, tačiau ji pabrėžia, kad robotai humanoidai dažniausiai yra vyriškos lyties. Moteriški robotai humanoidai dažniausiai yra panašūs į patrauklias, nuolankias moteris.

K. Richardson mano, kad tai, jog robotai dažnai kuriami kaip patrauklios, tobulos moterys parodo, ką vyrai galvoja apie moteris – kad jos nėra visiškai žmogiškos būtybės. Kita moteriškų robotų kūrimo priežastis, anot socialinės antropologės, gali būti ta, kad moterys suvokiamos kaip švelnesnės ir draugiškesnės nei vyrai. Holivudiniuose filmuose vaizduojami robotai, tokie kaip filme „Terminatorius“, yra gąsdinantys. Sukūrus robotą, panašų į moterį ar vaiką, žmonės gali su jais jaustis saugiau ir jaukiau.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras