Robotinis siurblys užpuolė savo šeimininkę

2015 02 10 09:29

Ant grindų užsnūdusi moteris net neįtarė, kuo tai baigsis. Robotinis dulkių siurblys įsiurbė jos plaukus, kuriuos vėliau teko vaduoti gaisrininkams.

52 metų amžiaus Pietų Korėjos Čangvono miesto gyventoja leido dieną, atlikdama namų ruošą. Nusprendusi pailsėti, ji prigulė ant grindų ir tikėjosi, jog jos robotinis pagalbininkas nuveiks likusį darbą, kol ji trumpam nusnūs.

Deja, miegą nutraukė netikėtas siurblio išpuolis. Ant grindų pasklidusius moters plaukus robotinis pagalbininkas, ko gero, palaikė dulkėmis ir nieko nelaukęs susiurbė. Plaukai įstrigo robote, o nelaimėlei nepavykus savarankiškai išsivaduoti, teko kviesti gaisrininkus. Tik atvykę paramedikai sugebėjo ją išlaisvinti.

Robotinis siurblys užpuolė savo šeimininkę

Kaip pastebi portalas geek.com, moteriai pasisekė, jog jos užpuolikas nebuvo „Dyson 360 Eye“, kurio siurbimo jėga galėtų plaukus išvis išrauti.

Nors moteris, kurios vardas neskelbiamas, išvengė sužalojimų ir atsipirko tik išgąsčiu bei sugadinta šukuosena, tačiau nežinoma, ar ji ir toliau naudosis robotinio siurblio pagalba.

Po šio incidento pusiau juokais, pusiau rimtai, pasigirdo nuomonių, jog toks robotinio dulkių siurblio išpuolis tik konflikto tarp žmonijos ir robotų pradžia. Robotinės namų įrangos panaudojimo mąstai vis didėja. Pavyzdžiui, vien kompanija „iRobot“ per pastaruosius 10 metų pardavė daugiau nei 10 milijonų „Roomba“ modelio dulkių siurblių. Nieko nuostabaus, jog didėjant robotų panaudojimui, didės ir įvairių nelaimingų nutikimų, susijusių su robotika, skaičius.

Taip pat tobulėjant dirbtinio intelekto galimybėms, apie jo keliamus pavojus ima atvirai kalbėti ir tokios mokslo pasaulyje įtakingos asmenybės kaip Stephenas Hawkingas ar Bilas Geitsas. Tačiau kai kurie dirbtinio intelekto ekspertai mus ramina. Pavyzdžiui, anot Arizonos universiteto neurologijos mokslų ir elektros inžinerijos profesorius Charlso Higginso, dirbtinis intelektas vis dar nėra tokio lygio kad galėtų mums kelti rimtą grėsmę. Pernai Higginsas teigė, jog mokslininkams kol kas nepavyksta sukurti net katės proto lygio dirbtinio intelekto. O anot jo, juokinga įsivaizduoti robotą žudiką, mąstantį lyg katė. (Nors, ko gero, kai kurie kačių augintojai su juo nesutiktų).

Tiesa, kažin ar didžiausią grėsmę žmonijai kelia robotiniai dulkių siurbliai. Bent jau šis atvejis, greičiausiai, yra tik nelaimingas atsitikimas, o ne sąmoningas dirbtinio intelekto išpuolis. O gal būt dulkių siurblys būtent ir nori, kad taip manytumėme?

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras