Tobulai prie kūno linijų derantis egzoskeletas

2015 02 02 09:11

Dar visai neseniai robotinio kostiumo idėja, kuris galėtų jį dėvinčiam asmeniui suteikti papildomo mobilumo ir galios, skambėjo kaip tolima mokslinės fantastikos vizija. Tokie filmai kaip „Svetimi“ arba „Geležinis Žmogus“, kuriuose veikėjai dėvėjo galingus egzoskeletus, tik žadino žmonių vaizduotę. Šiandien, panašaus tipo egzoskeletai iš tiesų egzistuoja ir yra komerciškai prieinami. Tiesa, neišvengiama kelių problemų. Šių robotinių kostiumų gamyba užtrunka neįtikėtinai ilgai, o ir pagamintas toks kostiumas savo dydžiu ir charakteristikomis tinkamas ne visiems žmonėms.

Joo H. Kimas, asistuojantysis Niujorko Universiteto mechaninės inžinerijos profesorius, darbuojasi spręsdamas šias problemas. Jis gavo daugiau nei pusės milijono dolerių vertės Nacionalio mokslo fondo paramą savo trejų metų trukmės studijoms. Kimo kuriama technologija padės asmenims, turintiems apatinių galūnių negalią. Egzoskeletas taip pat pat gali praversti kariams bei įvairių industrijų darbininkams, kuriems tenka kilnoti ir nešioti sunkius krovinius. Floridos Žmogaus ir mašinos pažinimo institutas (IHMC) bendradarbiaus, gamindamas ir testuodamas šiuos naujuosius egzoskeletus.

Tobulai prie kūno linijų derantis egzoskeletas

Projektui vadovaujantis Kimas, tikisi sukurti vartotojo poreikiams pritaikytą elektra varomo apatinių galūnių egzoskeleto sistemą, kuri gebėtų abipusiškai sąveikauti su žmogumi, gebėtų prognozuoti jo veiksmus ir prisitaikytų prie jo poreikių. IHMC ir NASA sukurtu dizainu paremtas egzoskeletas bus aprūpintas integruotomis darbo ir stabilumo sistemomis.

Kimo teigimu, nuo to momento kai vartotojas pirmą kartą ims naudotis šiuo egzoskeletu, jis iškart ims taikytis prie jo individualių poreikių ir tai darys nuolat. Profesorius pažymėjo, jog sukurdamas išskirtinį dizainą, paspartintą gamybos ciklą, optimizuotas sistemas su lengvais ir natūraliais judesiais bei pagerinta sauga bei komfortu, jo mokslininkų komanda pakylėja egzoskeletų technologijas į naują lygį.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras