Robotai mokomi matyti

2014 12 20 16:40

Greitu metu robotai gali pažvelgti į pasaulį visiškai kitaip. Ir vis tai dėka darbo, nuveikto Virdžinijos universitete.

Syedas Saudas Naqvi, doktorantūros studentas iš Pakistano, dirba ties algoritmu, padėsiančiu kompiuterinėms programoms bei robotams matyti vaizdus, panašiu būdu, kaip juos matome mes.

Saudas paaiškino: „Šiuo metu kompiuterinės programos mato daiktus plokščius – joms sunku atskirti vieną objektą nuo kito.“

Veidų atpažinimo sistema jau naudojama, bet kaip teigia vienas iš Saudo mokslinio darbo vadovų, dr. Willas Browne, objektų atpažinimas yra gerokai sudėtingesnė užduotis, nes dirbama su daugybę kartų didesniu kintamųjų kiekiu.

Robotai mokomi matyti

Egzistuoja skirtingi objektų atpažinimo būdai, vieni remiasi pasikartojančiais raštais, tekstūromis ar spalvomis, tuo tarpu kiti – kontūrais ir formomis. Saudo naudojamas algoritmų sistema pasinaudoja labiausiai reikiama informacija priimant sprendimus, pasirinkdama geriausią algoritmą kiekvienam individualiam atvejui.

„Objekto savybės nustatymas ne visad toks pats – kartais objektą išskiria jo forma, kartais tai tekstūra arba spalva. Pavyzdžiui, gėlės nuotraukai, gali prireikti kitokio algoritmo nei kartoninės dėžės vaizdui“, – teigė Saudas.

Šio algoritmo darbas buvo pristatytas šių metų Genetinės ir evoliucinės kompiuterijos konferencijoje (GECCO), Vankuveryje ir buvo apdovanotas Geriausio mokslinio darbo apdovanojimu.

Kompiuterinės regos algoritmas bus dar labiau tobulinamas. Prie jo prisidės „Victoria Summer Scholarship“ projektas, kuris pritaikys jį realiam robotui, atliekančiam objektų atpažinimo užduotis. Algoritmas bus naudojamas tiek analizuojant statiškus, tiek judančius realaus pasaulio vaizdus.

Tikimasi, jog algoritmas gebės padėti robotui orientuotis, atskirdamas objektus nuo aplinkos. Dr. Browne teigė, jog yra daugybė šios technologijos panaudojimų būdų, tiek dabar, tiek ateityje. Technologija galėtų būti iš kart pritaikyta socialinėje medijoje bei kituose tinkluose, analizuojant įvairias nuotraukas, bei papildant jas žodine informacija, apie jose vaizduojamus objektus ir vietoves.

„Daugelio pop kultūroje vaizduojamų fantastinių robotų veikimui, prireiktų tokios technologijos. Šiuo metu ne daug robotų sugebėtų į skalbyklę sudėti drabužius – ši technologija pagelbėtu jiems tai padaryti.“

Daktaras Browne taip pat pažymėjo, jog tokia vaizdų technologija ateityje taip pat gali būti pritaikyta medicininiuose bandymuose, pavyzdžiui, mamogramose atpažįstant vėžines ląsteles.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras