„Hebocon“: nevykėlių robotų varžybos

2014 12 15 20:09

Robotikos ekspertai visame pasaulyje varžosi tarpusavyje, kam pavyks pagaminti greitesnį, sumanesnį, emociškesnį ar kokioje kitoje srityje labiau pranašesnį robotą. Siekiant skatinti inovacijas ir naujų technologijų plėtrą, robotikos konkursus rengia net tokios organizacijos kaip NASA ar DARPA.

Tačiau, ką daryti likimo nuskriaustiems robotams, kurių kūrėjai nepasižymėjo itin nagingomis rankomis arba dideliu techniniu išprusimu? Išradingieji japonai nusprendė suteikti galimybę varžytis ir savo sugebėjimus pademonstruoti būtent robotams nevykėliams.

„Hebocon: The Robot Contest for Dummies“ (liet. Hebocon: Robotų konkursas mulkiams“) varžybos rengtos praėjusią vasarą. Neseniai Youtube svetainėje buvo paskelbtas aštuonių minučių trukmės nuotaikingas filmukas, pristatantis patį renginį, linksmiausias jo akimirkas ir klausiantis: „Kas nutiktų, jeigu vienas apgailėtinas robotas susikautų su kitu apgailėtinu robotu?“

Būtent į šį klausimą ir stengėsi atsakyti konkurso organizatoriai. Jo dalyviai buvo prašomi pateikti kuo prastesni robotą. Sumo stiliaus kovose šie nevykėliai robotai stengėsi vienas kitą išstumti iš ringo arba apversti. Vienas išskirtinių „Hebocon“ varžybų bruožų – „aukštųjų technologijų“ baudos balai. Konkurso dalyviai buvo raginami naudotis kaip galima primityvesnėmis technologijomis ir technikomis, o už modernius, inovatyvius sprendimus – baudžiami.

Konkurse dalyvavo 31 vienas robotas. Tai gan neįprastas skaičius, žinant, kad sumo imtynėse varžosi imtynininkų pora. Iš tiesų buvo planuota, kad konkurse dalyvaus 32 robotai, tačiau viena iš konkurso dalyvių, netyčia paliko savo robotą nevykėlį traukinyje, pakeliui į renginį.

Iš tiesų, robotai nevykėliai – tai itin tikslus apibūdinimas konkurse dalyvavusiems robotams. Dalis jų net nesugebėjo judėti į priekį, kiti – patys subyrėjo į dalis. Nieko keisto, šios varžybos skirtos techniškai neįgudusiems dalyviams, kai kurie jų išvis niekada nebuvo konstravę roboto. Dėl šios priežasties, kai kurie norėję varžybose dalyvauti konkursantai, net nesugebėjo užbaigti savo kūrinių.

Konkurse netrūko absurdiškų ir juoką keliančių robotų. Pavyzdžiui, vienas „robotas“ buvo tiesiog kartono lapas su dviem prie jo pritaisytomis žaislinėmis mašinėlėmis. Kitas robotas, kurio pagrindą sudarė nosinaičių dėžutė, yrėsi į priekį, padedamas šešių… vibratorių. Vieno roboto konstruktorius net nusprendė, kad jo robotui reikalingas makaronų sriubos pripildytas dubuo.

Turnyro nugalėtoju tapo robotas „Kometaro 1“, tiesa, jis sulaukė nemažai kritikos. Robotas tiesiog buvo didelis ir sunkus, o tai padėjo jam nesunkiai iš ringo išstumti varžovus. Tačiau jo konstruktorius atsiimdamas prizą teigė, kad iš tiesų troško laimėti ir dėl savo sprendimo nejaučia gėdos.

Taip pat vienas robotas buvo apdovanotas ir už geriausią „žemųjų technologijų“ taikymą. Šis ratuotas robotas net neturėjo varikliuko, o pagreitį įgaudavo paleistas nuo įstrižai padėtos lentelė, tarsi Vėlykinis margutis.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras