Katės moko robotus nukristi ant kojų

2014 11 29 15:36

Katės yra vieni geriausių akrobatų – jos visada nusileidžia ant kojų. Mokslininkai siekia šio gebėjimo išmokyti ir robotus. Tai galėtų labai praversti ateities paieškos ir gelbėjimo misijose, dirbant pavojingomis sąlygomis.

Džordžijoje (JAV) vykusioje tarptautinėje sumanių robotų ir sistemų konferencijoje (angl. International Conference on Intelligent Robots and Systems, IROS), pristatytas mokslininkės Karen Liu ir jos komandos tyrimas apie robotų orientaciją ore ir sėkmingą nusileidimą. Tyrėjai siekė parodyti, kad robotai turi potencialą išmokti to, ką katės moka natūraliai.

Katės moko robotus nukristi ant kojų

Mokslininkė teigia, kad svarbiausias faktorius kritimo metu, nulemiantis, ar nusileidžiant bus išvengta žalos, yra nusileidimo kampas.

Tyrėjai atliko eksperimentus, naudodami mažą robotą, kuris turi dvi simetriškas atšakas. Natūraliomis sąlygomis robotas negali judėti pakankamai greitai, todėl eksperimentai buvo atlikti naudojant pakrypusį paviršių, panašų į oro ritulio stalą, kuriame įrengtas lapų pūstuvas – taip sumažinta gravitacija.

Eksperimentų metu mokslininkai įsitikino, jog gerai suprojektuoti robotai turi gebėjimą apskaičiuoti nusileidimo kampą, kas yra reikalinga, siekiant minkštai nusileisti. Deja, dabartiniai motorai ir technologijos neleidžia įrangai veikti pakankamai greitai, kad būtų išugdytas gebėjimas, kurį turi katės. Tyrėjai pabrėžia, jog netgi žmonių smegenys negali pakankamai greitai apskaičiuoti optimalios kūno pozų sekos, ilgą laiką krentant ir siekiant saugiai nusileisti ant žemės. Mes galime gana tiksliai kontroliuoti nusileidimo kampą, ore keisdami kūno pozas, tačiau praktikoje tai padaryti pakankamai greitai kartais mums trukdo turimi suvaržymai, tokie kaip sąnarių ribotumas ar raumenų stiprumas.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras