Robotinė smegenų operacija per skruostą

2014 10 24 08:44

Vanderbilt universiteto mokslininkai pristato naują chirurginį robotą, kuris padarys smegenų operacijas saugesnėmis.

Dažniausiai naudojamas invazinis nuo epilepsijos itin stipriai kenčiančių pacientų gydymo būdas – skylės kaukolėje išgręžimas, siekiant pašalinti nedidelę smegenų dalį, dėl kurios sutrikusio veikimo kyla priepuoliai. Tačiau tokia operacija yra itin pavojinga, bei reikalauja ilgo sveikimo proceso.

Vanderbilt universiteto mokslininkai ilgai mąstė, kaip šią procedūrą padaryti paprastesne ir mažiau pavojinga pacientui. Galiausiai sumanyta sukurti robotinį prietaisą, kuriam nereikėtų gręžti kaukolės, o hipokampu vadinama smegenų apatinė sritis būtų pasiekiama vedant adatą per skruostą.

Robotinė smegenų operacija per skruostą

Jau ankščiau buvo rašoma apie Vanderbilt universiteto sukurtą smegenų operacijoms skirtą robotinę adatą. Dabar mokslininkai pristato naujausią jos versiją. Pritaikyti robotą per skruostą atliekamoms operacijoms nebuvo lengva. Tam reikėjo itin tikslios lanksčios adatos ir robotinės platformos, kuri gebėtų atlaikyti MRI aparato keliamas milžiniškas elektromagnetines bangas.

Robotinio prietaiso gale įtaisyta 1,14 mm storio nikelio-titano lydinio adata. Šis lidinys atsparus MRI aparato magnetinėms bangoms. Adata veikia kaip mechaninis pieštukas, ji sudaryta iš vamzdelių, kuriuos galima prailginti arba sulenkti, taip manevruojant paciento smegenyse.

Inžinieriai, kurdami robotinę smegenų operavimo įrangą, stengėsi, kad kuo didesnę aparatūros dalį būtų galima atspausdinti 3D spausdintuvu. Taip ženkliai sumažinama prietaiso kaina.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras