Save sprogdinantis robotas

2014 10 17 16:09

Ir vėl inovatyvus, minkštas robotinis „gaminys“! Šį kartą – net sprogstantis. Robotų technikos mokslas nesiliauja stebinti minkštų, neribotomis galimybėmis pribloškiančių mechanizmų idėjomis, kurios kasdien tampa vis progresyvesnės ne tik technologiniu, bet ir kūrybiniu požiūriu.

Minkštų, lanksčių technologinių stebuklų kūrimu ypač domisi Harvardo universiteto mokslininkai. Prieš kelias savaites Harvardo profesoriaus Georgo M. Whitesido pristatytas silikoninis robotas, kuriam nebaisūs temperatūros pokyčiai bei nelaimingi atsitikimai kelyje, buvo nustumtas į užmarštį po to, kai Tarptautinėje sumanių robotų ir sistemų konferencijoje (angl. International Conference on Intelligent Robots and Systems, IROS) pademonstruotas modernus „save sprogdinantis“ robotas, gebantis pašokti į orą.

Save sprogdinantis robotas

Autentiško – tris galūnes turinčio, silikoninio, „sproginėjančio“ – roboto išskirtinumas – „sprogi pavara“, kuri yra įmontuota minkšto roboto apačioje. Jos veikimą „reguliuoja“ butano ir deguonies reakcija išprovokuojanti „sprogimą“, t. y. šokimą aukštyn.

Praktiškos formos, tačiau galbūt dėl švelniai rausvos spalvos neaiškų, iš ateities atkeliavusį, kūrinį primenantis robotas geba pašokti į 0,6 metro aukštį (beveik aštuonis kartus daugiau už savo ūgį) ir yra absoliučiai savarankiškas bei sistemingai veikiantis mechanizmas.

Roboto šuolis taip pat yra autonominis ir neveikiamas jokių išorinių veiksnių. Turimas tris pneumatines kojas robotas valdo pats, o jų pripūtimo intensyvumas kontroliuoja minkšto roboto judėjimo kryptį ir „šovimo į aukštį“ padėtį. Tada, kai robotas randa tinkamą padėtį, vidiniame filtre esantis butanas ir mišinys, sukurtas iš mangano bei vandenilio peroksido yra perduodami į roboto apačią siekiant išgauti kibirkštį. Įvykus cheminių elementų reakcijai, kibirkštis išprovokuoja „sprogimą“ ir robotas pašoka į orą. Anot kūrėjų, šis į aukštį pašokti gebantis robotas gali atlikti apie aštuoniasdešimt šuolių iki tol, kol baigiasi jo „sprogių“ medžiagų atsargos.

Unikali idėja sulaukė daug dėmesio, tačiau akivaizdu, kad norint tokio pobūdžio robotą panaudoti praktikoje yra būtinas mechanizmo tobulinimas ne tik sprogstamų medžiagų koncepcijos pritaikyme, bet ir papildomų roboto funkcijų gerinime.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras