Sukurtas robotas, kurio „pirštai“ jautresni nei žmogaus

2014 09 24 11:45

Amerikiečių mokslininkai aprūpino robotą naujo tipo jutimo davikliu. Jis leidžia mašinai be didelio vargo pagriebti ore kybantį USB kabelį ir įstatyti jį į USB lizdą, pranešama Masačusetso technologinio instituto atstovai, išradimą demonstravę Tarptautinėje „išmaniųjų“ robotų ir sistemų konferencijoje, vykusioje rugsėjo 14–18 d. Čikagoje (JAV).

Pramoniniai robotai gali labai tiksliai dirbti su objektais, kurių buvimo vietą yra iš anksto fiksuota. Tačiau manipuliacijos su laisvai kabančiais objektais yra beprecedentis įvykis, tvirtina išradimo autoriai. Pagriebti ir įkišti į lizdą USB kabelį pavyko, pasitelkus daviklį „GelSight“, įmontuotame roboto „rankoje“.

Sukurtas robotas, kurio „pirštai“ jautresni nei žmogaus

Dauguma jutimo daviklių apskaičiuoja mechanines jėgas, pasitelkiant mechaninius vaizdus, tačiau „GelSight“ naudoja optiką ir atvaizdų atpažinimo algoritmus. Kitais žodžiais tariant, lietimo signalas iš pradžių konvertuojamas į vizualinį – ir roboto „smegenys“ įsijungia į šią veiklą paskutinės.

Daviklis įstatomas į plastmasinį kubą, kurio sienos praleidžia įvairių spalvų šviesą (raudoną, žalią, mėlyną ir baltą) – šviesą spinduliuoja diodai, kurie įmontuoti priešingoje kubui pusėje. Kai guminis sluoksnis, kuris dengia vieną iš kubo briauną, yra deformuojamas, šviesą atsispindi nuo metalizuoto dažo sluoksnio, ir jį „gaudo“ kamera, įtaisyta ten, kur ir diodai.

Atsižvelgdamas į šviesos intensyvumo pokyčius, algoritmas atkuria „liečiamo“ objekto trimatę struktūrą ir jo paviršiaus ypatumus. Net ir mažą raišką turintis nedidelis įrenginys, kuris įtaisytas roboto „rankoje“, yra maždaug 100 kartų jautresnis, nei žmogaus pirštai.

Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras